Ερευνητές του Tufts University ολοκλήρωσαν την πρώτη έρευνα που μελετά τα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκεφαλικό ιστό και συγκεκριμένα σε ενηλίκους με νοητική εξασθένηση. Ανακάλυψαν ότι μέλη αυτής της ομάδας, με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλο είχαν καλύτερη νοητική λειτουργία.

Η Sarah Booth, δήλωσε ότι η νέα έρευνα ενισχύει τη σημασία μελέτης του πώς η τροφή και οι θρεπτικές ουσίες δημιουργούν ανθεκτικότητα για την προστασία του εγκεφάλου που γερνά έναντι νόσων όπως το  Alzeimer και άλλα είδη άνοιας.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού 209 ανθρώπων. Αξιολόγησαν τη νοητική λειτουργία των συμμετεχόντων, ηλικιωμένων χωρίς σημάδια νοητικής εξασθένησης, καθώς μεγάλωναν και ανέλυσαν ανωμαλίες στον εγκεφαλικό ιστό μετά θάνατον.

Ερεύνησαν για βιταμίνη D σε 4 περιοχές του εγκεφάλου-2 που συνδέονται με αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο Alzheimer, μια που συνδέεται με μορφές άνοιας που συνδέονται με τη ροή αίματος και μια χωρίς γνωστές σχέσεις με νοητική εξασθένηση σχετικής με νόσο Αlzeimer ή αγγειακή νόσο.

Ανακάλυψαν οτι η βιταμίνη D ήταν παρούσα στον εγκεφαλικό ιστό, και υψηλά επίπεδα αυτής στις 4 περιοχές που συνδέονται με καλύτερη νοητική λειτουργία.

Όμως, τα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκέφαλο δεν συνδέονταν με κάποιον δείκτη που σχετίζεται με τη νόσο Alzheimer στους εγκεφάλους που μελετήθηκαν, όπως συσσώρευση αμυλοειδών πλακών ή ενδείξεις μικροσκοπικών εγκεφαλικών. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει ασαφές πώς η βιταμίνη θα μπορούσε να επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία.

Η Shea δήλωσε ότι γνωρίζουμε τώρα πως η βιταμίνη είναι παρούσα σε λογικές ποσότητες στον εγκέφαλο και φαίνεται να συνδέεται με λιγότερη εξασθένηση της νοητικής λειτουργίας.

Η βιταμίνη D είναι επίσης γνωστό πως ποικίλλει μεταξύ εθνικοτήτων και οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αρχική έρευνα του Rush ήταν λευκοί.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν νέες έρευνες με μεγαλύτερη ποικιλία συμμετεχόντων για να εστιάσουν σε άλλες εγκεφαλικές αλλαγές που συνδέονται με τη νοητική εξασθένηση. Ελπίζουν η εργασία τους να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του ρόλου της βιταμίνης D στην πρόληψη της άνοιας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Alzheimer's & Dementia.

Πηγές:
Alzheimer's & Dementia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελπιδοφόρες θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο
29η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα σπάνιων παθήσεων
Christian Rodseth, Janssen: "Προτεραιότητα ένα δίκαιο και υπεύθυνο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης - βιομηχανίας"