Στοιχεία 4.099 συμμετεχόντων στην έρευνα Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study (AusDiab) αποκάλυψαν ότι αύξηση του χρόνου καθημερινής παρακολούθησης τηλεόρασης συνδέεται συνήθως με αύξηση στην ένταση του σωματικού πόνου με το πέρασμα του χρόνου, αναφέρει νέα έρευνα του Baker Heart and Diabetes Institute.

Ο καθηγητής David Dunstan, δήλωσε ότι ακόμα και αύξηση μιας ώρας στο χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης καθημερινά συνδεόταν σημαντικά με αύξηση στην ένταση του πόνου.

Τα ευρήματα ήταν πιο έντονα σε όσους ζούσαν με διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health και απέκτησε στοιχεία σκορ πόνου από αυτοαναφορές για την ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων. Τα σκορ μετρήθηκαν σε κλίμακα 0–100 στην οποία το χαμηλότερο σκορ έδειχνε σοβαρό πόνο και το 100 καθόλου.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι καθώς η μέση καθημερινή παρακολούθηση τηλεόρασης αύξανε, ο πόνος επιδεινωνόταν.

Ο μέσος όρος του σκορ πόνου στους ανθρώπους 50 ετών στην έναρξη της έρευνας ήταν 76.9 και σε ετήσια βάση αυξανόταν κατά 0.3 μονάδες.

Αύξηση της παρακολούθησης τηλεόρασης κατά μια ώρα οδηγούσε σε επιδείνωση του πόνου κατά 0.69 μονάδες ή το ισοδύναμο περισσότερων των 2 ετών πόνου που συνδέονταν με τη φυσιολογική γήρανση.

Η έρευνα έδειξε και ότι τα σκορ πόνου σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 ήταν ακόμα πιο έντονα.

Η ομάδα του διαβήτη έβλεπε περισσότερη τηλεόραση και είχε πιο έντονο πόνο.

Ανθρωποι χωρίς διαβήτη 2 παρακολουθούσαν τηλεόραση κατά μέσον όρο 1,6 ώρες την ημέρα έναντι 2,2 ωρών, των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2.

Όταν ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης αυξανόταν πάνω από 2,5 ώρες την ημέρα, η επίδραση στην ένταση του πόνου αυξανόταν ακόμα πιο πολύ.

Μακρές περίοδοι χρόνου καθιστικής ζωής χωρίς διακοπή, ιδιαίτερα μπροστά στην τηλεόραση, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον έλεγχο της γλυκόζης, της ινσουλίνης και άλλων πλευρών του μεταβολισμού σε ανθρώπους με διαβήτη.

Τέτοιες αλλαγές στο μεταβολισμό αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής που μπορούν να επισπεύσουν τον πόνο.

Tα ευρήματα τονίζουν τα οφέλη της μείωσης του χρόνου που περνά κάποιος σε καθιστική ζωή-στον γενικό πληθυσμό και σε όσους έχουν χρόνιες νόσους.

Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που αναφέρει ενδείξεις αύξησης της έντασης του πόνου με προχωρημένη ηλικία σε μεσήλικες και ηλικιωμένους με αυξημένες ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης ημερησίως.

Πηγές:
BMC Public Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια