Η παγκόσμια αγορά νευροτροποποίησης αναμένεται να φτάσει από το 2022 έως το 2029 στα 9.569,4 εκατ. δολ., λόγω της αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης χρόνιου πόνου, της αύξησης των διαταραχών του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, του χαμηλού ποσοστού έγκρισης φαρμάκων για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, των ευνοϊκότερης τιμολόγησής τους από τα συστήματα Υγείας. 

Η θεραπεία νευροτροποποίησης περιλαμβάνει την άμεση διέγερση ή ρύθμιση των νεύρων από ένα ηλεκτρικό ή μαγνητικό πεδίο. Χρησιμοποιείται ως θεραπεία για το μη διαχειρίσιμο χρόνιο πόνο, τις κινητικές διαταραχές, τις νευρολογικές παθήσεις, τη γαστρεντερολογία, τις παθήσεις που σχετίζονται με το αναπνευστικό και άλλα. 

Αυτή η θεραπεία βασίζεται στη φυσική διαδικασία διέγερσης της δραστηριότητας των νευρικών κυττάρων και απελευθέρωσης των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη νευρική δραστηριότητα. Η νευροτροποποίηση κερδίζει δημοτικότητα επειδή αυτές οι συσκευές ήταν πολύ επιτυχημένες στη θεραπεία παθήσεων για τις οποίες τα φάρμακα απέτυχαν εντελώς ή μπορεί να είχαν δυσάρεστες παρενέργειες.

Με βάση το προϊόν, η παγκόσμια αγορά νευροδιαμόρφωσης χωρίζεται σε επεμβατικές και μη επεμβατικές συσκευές νευροτροποποίησης. Μεταξύ αυτών, το τμήμα των επεμβατικών συσκευών νευροτροποποίησης αντιπροσώπευε τα υψηλότερα έσοδα για την τρέχουσα περίοδο. 

Η αγορά των επεμβατικών συσκευών νευροτροποποίησης χωρίζεται σε Διεγέρτες Νωτιαίου Μυελού (SCS), Διεγέρτες Εγκεφάλου (DBS), Διεγέρτες Ιερού Νεύρου (SNS), Διεγέρτες Πνευμονογαστρικού Νεύρου (VNS), Υπογλώσσιο Διεγέρτη Νεύρων (HGNS) ενώ περιλαμβάνουν συσκευές και για την Γαστρική ηλεκτρική διέγερση (GES , την Αναπνευστική Ηλεκτρική Διέγερση (ΑΠΕ) ή τη Διέγερση Φρενικού Νεύρου (ΠΝΣ).

Μεταξύ των επεμβατικών συσκευών νευροτροποποίησης, το τμήμα Διέγερσης Νωτιαίου Μυελού (SCS) αντιπροσώπευε τα μεγαλύτερα έσοδα το 2022 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω έως το 2029 λόγω της αύξησης της συχνότητας εμφάνισης του χρόνιου πόνου, της αύξησης των διαταραχών κίνησης και του υψηλού ποσοστού εμφύτευσης διεγερτών νωτιαίου μυελού. 

Η αγορά των μη επεμβατικών συσκευών νευροτροποποίησης, από την άλλη, διαιρείται στη Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS), τη νευρομυϊκή ηλεκτρική διέγερση (NMES) και άλλες. 

Με βάση την εφαρμογή, η παγκόσμια αγορά των συσκευών νευροτροποποίησης κατατάσσεται σε Διαχείριση Πόνου, Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, Γαστρεντερολογία και Ουρολογία, Αποφρακτική Υπνική Άπνοια (OSA), ενώ εφαρμόζεται και σε άλλες παθήσεις, όπως Παχυσαρκία, Καρδιακή Ανεπάρκεια, Αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδή αρθρίτιδα), αναπνευστικές ασθένειες, Διαβήτη και Απογαλακτισμός.

Πηγές:
ResearchAndMarkets

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Φουντουλάκης: Βία, γυναικοκτονίες και πρόσημο φύλου
Οι υποστηρικτές του Eliza δίπλα στους πληγέντες της Θεσσαλίας
Ημερίδα Advanced Coronary Therapies (ACT) 2024