Είναι γιορτές, η τηλεόραση από το πρωί παίζει όλη μέρα Χριστουγεννιάτικες ταινίες - παραπάνω από τις μισές ίσως τις έχουμε ήδη ξαναδεί. Οι πλατφόρμες streaming βγάζουν από μια καινούρια σχεδόν κάθε μέρα. Και, ναι, πολλές Χριστουγεννιάτικες ταινίες είναι αμφιβόλου ποιότητας. Γυρισμένες με ελάχιστα μέσα και γρήγορα, για να προλάβουν τις ημέρες των γιορτών, και με σενάρια που πατούν ακριβώς πάνω στα χνάρια κάθε ανάλογης ταινίας και αφηγηματικού μοτίβου που έχει προηγηθεί. Ναι, από τα πρώτα δέκα λεπτά μιας τέτοιας ταινίας μπορούμε να φανταστούμε λίγο-πολύ πού θα καταλήξει η ιστορία.

Και ίσως αυτό να είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε.

Ας δούμε τα πράγματα με λίγο σκληρό ρεαλισμό (για λίγο μόνο): Η καθημερινότητα είναι αγχωτική. Ο καθένας αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα - οικογενειακά, οικονομικά ή ό,τι άλλο - και οι ημέρες των γιορτών υποτίθεται ότι είναι εδώ για να ξεκουραστούμε λίγο. Και πολλοί άνθρωποι, είτε λόγω κυνισμού, είτε λόγω απογοήτευσης, θα πουν ότι το να κάνουμε ότι ξεχνάμε τα προβλήματά μας είναι υποκριτικό.

Είναι όμως; Περισσότερες ρεαλιστικές σκέψεις: Αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας μόνο να ανησυχεί και αρνούμαστε έστω και μια σαχλή δικαιολογία για να "σβήσουμε" τον εγκέφαλό μας και όλες τις κακεντρεχείς φωνές που μπορεί να κάνει για λίγη ώρα... Θα νιώσουμε καλύτερα; Το να χαλαρώσουμε λιγάκι με μια μορφή διασκέδασης που έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό, να μας τραβήξει μακριά από τα προβλήματά μας, ίσως και να είναι ένα καλό εργαλείο για να βρούμε τις ισορροπίες μας, μαζί με μια μικρή δόση αισιοδοξίας. Πάντα κάνει καλό η αισιοδοξία. Ας δούμε και μερικά άλλα ωραία συναισθήματα που μπορεί να μας προσφέρει μια Χριστουγεννιάτικη ταινία.

Σύνδεση

Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να ταυτιστούμε με την ανάγκη για ανθρώπινη σύνδεση που απεικονίζεται σε αυτές τις ιστορίες - είτε είναι ρομαντικές, είτε όχι. Είμαστε άνθρωποι και είμαστε φτιαγμένοι για σύνδεση. Μέσα από αυτούς τους χαρακτήρες μπορεί να νιώσουμε όμορφα - κάτι σαν παραμύθια, αλλά για μεγάλους.

Ενδυνάμωση

Είμαστε ο συγγραφέας της δικής μας ιστορίας και μερικές φορές το ξεχνάμε αυτό. Είναι ωραίο να έχουμε την υπενθύμιση ότι ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να κάνουμε μια διαφορετική επιλογή, η οποία θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα. Ναι, ίσως όχι σε τόσο γκράντε επίπεδο όσο σε αυτές τις ταινίες, αλλά μερικές φορές η έμπνευση μπορεί να έρθει από τα πιο απρόβλεπτα σημεία.

Υπευθυνότητα

Πάντα υπάρχει ένας κεντρικός χαρακτήρας που ξεκινάει σκληρόπετσος και αδαής και καταλήγει να έχει μάθει πράγματα για τον κόσμο και να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του - από τον Σκρουτζ της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας μέχρι την πιο πρόσφατη γιορτινή τηλεταινία. Ξανά, η δική μας κατάσταση μπορεί να είναι πιο περίπλοκη, αλλά είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα, και να θυμηθούμε ότι υπάρχουν και στον αληθινό κόσμο άνθρωποι γύρω μας που κάνουν τις σωστές επιλογές.

Ποιο είναι το νόημα της ζωής τελικά;

Ίσως να μην το βρούμε στο τέλος μιας Χριστουγεννιάτικης ταινίας - σε πολλές από αυτές, το νόημα στο τέλος είναι ότι παντρεύονται και ζουν ευτυχισμένοι. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, οι χαρακτήρες έχουν ξεδιπλωθεί μπροστά μας και έχουν ανακαλύψει πρώτα τον εαυτό τους και τον δικό τους σκοπό. Και αυτό είναι πιο σημαντικό μάθημα για να πάρουμε. Τι θέλουμε να κάνουμε; Τι αναβάλλουμε εδώ και καιρό ενώ το θέλουμε πολύ και νιώθουμε ότι η ζωή μας μοιάζει λειψή εξαιτίας του; Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε αυτές τις σκέψεις και να πάρουμε τις επιλογές μας. Και ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο πλαίσιο για να σκεφτούμε τέτοια πράγματα;

Όταν το μυαλό μας είναι ήρεμο και δεν μαστιγώνεται από κακές σκέψεις. Ούτε όμως δουλεύει πυρετωδώς για να καταλάβει τι θέλει να πει με την ταινία του - τυχαίο παράδειγμα - ο Κρίστοφερ Νόλαν. Δείτε μια σαχλή γιορτινή ταινία φέτος. Μπορεί να σας κάνει καλό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά