Ερευνα έδειξε ότι η πανδημία COVID-19 διατάραξε τα μοτίβα μετάδοσης ευρείας ακτίνας λοιμωδών νόσων, περιλαμβανομένου του στρεπτόκοκκου A, και θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα αύξηση των περιστατικών.

Ερευνητές του Kent, Goethe-University και του Dr. Petra Joh Research Institute, ανέλυσαν τα μοτίβα μετάδοσης λοιμωδών νόσων κατά την πανδημία COVID-19 στη Βρετανία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μέτρα πρόληψης, γενικά μείωσαν την εξάπλωση παθογόνων που μεταδίδονται μέσω του αέρα και της κοπρανοστοματικής οδού.

Όταν αποσύρθηκαν τα μέτρα στη Βρετανία, η κυκλοφορία λοιμωδών νόσων που μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά από εμβόλια –όπως η ιλαρά- παρέμεινε σε ύφεση για παρατεταμένο χρόνο.

Ωστόσο, νόσοι που δεν προλαμβάνονται από εμβόλια όπως ο στρεπτόκοκκος Α είχαν γρήγορη ανάκαμψη.

Επιπλέον, η COVID-19 και τα μέτρα πρόληψης διέκοψαν τα εποχικά μοτίβα μετάδοσης που συνήθως ήταν τυπικά για πολλά παθογόνα πριν την πανδημία.

Αυτή η διακοπή μπορεί ίσως να εξηγεί την ασυνήθιστη συμπεριφορά των λοιμωδών νόσων όπως ο στρεπτόκοκκος Α ή η γρίπη, που είναι στο προσκήνιο.

Ο Jindrich Cinatl του Goethe-University, πρόσθεσε ότι η πανδημία έδωσε πειράματα στον πραγματικό κόσμο της μετάδοσης λοιμωδών νόσων.

Ο Martin Michaelis δήλωσε ότι μετά την κατάργηση των μέτρων μόνο οι νόσοι για τις οποίες δεν διαθέτουμε εμβόλια που δίνουν αποτελεσματική μακροχόνια προστασία επέστρεψαν γρήγορα. Θεωρεί πως τα ευρήματα στηρίζουν ισχυρά τη σημασία και αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων εμβολιασμού.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Virology.

Πηγές:
Journal of Medical Virology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας