Υψηλότερη αξιοπιστία και μικρότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή, παρέχει η μαγνητική τομογραφία προστάτη, σε σχέση με την "τυφλή" βιοψία. Πρόσφατη μελέτη δείχνει μείωση στο μισό των κλινικά μη σημαντικών ευρημάτων (καρκινωμάτων) με τη χρήση της υψηλής απεικονιστικής τεχνολογίας.

Ωστόσο, υπήρξε επίσης μια μικρή μείωση των κλινικά συναφών ευρημάτων, σύμφωνα με τη δημοσίευση που έγινε στο New England Journal of Medicine, οπότε ορισμένα ευρήματα που απαιτούν θεραπεία μπορεί να μην έχουν ληφθεί υπόψη.

Ωστόσο, ο κίνδυνος μπορεί να είναι μικρός, επειδή στην ομάδα σύγκρισης, οι βιοψίες με διάτρηση εντόπισαν κυρίως ενδιάμεσους όγκους που δεν απαιτούσαν άμεση χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία.

Ο έλεγχος - PSA μπορεί να προστατεύσει τους άνδρες από το θάνατο από καρκίνο του προστάτη. Αυτό συμβαίνει όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, όμως η ιστολογική εξέταση δείχνει επιθετική ανάπτυξη. Συχνότερα, ωστόσο, ανακαλύπτονται όγκοι που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ηλικιωμένων κυρίως ανδρών λόγω της αργής ανάπτυξής τους.

Η θεραπεία αυτών των όγκων με χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία θα είχε περισσότερες παρενέργειες παρά πλεονεκτήματα για τους άνδρες αυτούς, καθώς μετά τη θεραπεία εμφανίζονται συχνά ως παρενέργειες ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία.

Η συνήθης θεραπεία για αυξημένα επίπεδα PSA σήμερα είναι η τυφλή βιοψία με διάτρηση, κατά την οποία λαμβάνονται 12 δείγματα από όλα τα μέρη του προστάτη με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Σήμερα πραγματοποιείται επίσης μαγνητική τομογραφία (MRI). Εάν διαπιστωθεί εκεί κάποιο εύρημα, λαμβάνονται 3 ή 4 επιπλέον δείγματα ιστού.

Οι βιοψίες είναι επώδυνες και περιστασιακά εμφανίζονται λοιμώξεις παρά την αντιβιοτική προφύλαξη, οι οποίες σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν νοσηλεία.

Η μελέτη "GÖTEBORG-2" συνέκρινε αυτή τη διαδικασία με μια καθαρά καθοδηγούμενη με μαγνητική τομογραφία. Εδώ, οι βιοψίες διενεργούνταν μόνο εάν εντοπίζονταν ύποπτες βλάβες στη μαγνητική τομογραφία. Στην περίπτωση αυτή, ελήφθησαν μόνο 4 στοχευμένα δείγματα ιστού.

Η μελέτη και τα αποτελέσματά της

Στην τυχαιοποιημένη μελέτη, 37.887 άνδρες ηλικίας 50 έως 60 ετών κλήθηκαν να κάνουν εξέταση αίματος - PSA. Συνολικά 17.980 αποδέχθηκαν την πρόσκληση.

Τυχαιοποιήθηκαν σε συνήθη έλεγχο με βιοψία διάτρησης (οι μισοί με πρόσθετη βιοψία προστάτη με μαγνητική τομογραφία) ή μόνο σε βιοψία προστάτη με μαγνητική τομογραφία. Και στις δύο ομάδες, περίπου το 7% των ανδρών βρέθηκε να έχει αυξημένο επίπεδο PSA 3 ng/ml ή υψηλότερο. Στους μισούς περίπου από αυτούς τους άνδρες, βρέθηκε μια ύποπτη βλάβη στον προστάτη στη μαγνητική τομογραφία.

Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν τα κλινικά μη σημαντικά ευρήματα. Ορίστηκαν ως βαθμολογία Gleason 3+3 στην ιστολογία. Σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις, τα άτομα αυτά δεν χρειάζονται (άμεση) χειρουργική επέμβαση. Στην πράξη, αναμένεται αν η τιμή του PSA συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια ("ενεργός επιτήρηση").

Όπως αναφέρουν ο Jonas Hugosson από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και οι συνεργάτες του, στην ομάδα με καθαρά μαγνητική τομογραφία, 66 από τους 11.986 συμμετέχοντες (0,6%) είχαν ένα κλινικά μη σημαντικό εύρημα σε σύγκριση με 145 από τους 5.994 συμμετέχοντες (1,2%) στην ομάδα αναφοράς.

Ο Hugosson και οι συνεργάτες του αναζητούν σχετικό κίνδυνο της τάξης του 0,46, ο οποίος δεν θα ήταν στατιστικά σημαντικός, με διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 0,33 έως 0,64. Με άλλα λόγια, η βιοψία προστάτη με καθαρά μαγνητική τομογραφία μειώνει στο μισό τον αριθμό των υπερδιαγνώσεων.

Από την άλλη πλευρά, η βιοψία προστάτη με μαγνητική τομογραφία εντόπισε σπανιότερα κλινικά σημαντικά καρκινώματα (110 έναντι 126 περιπτώσεων). Ο σχετικός κίνδυνος ήταν 0,81 και δεν ήταν στατιστικά σημαντικός με διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 0,60 έως 1,10.

Ωστόσο, το εύρος του διαστήματος εμπιστοσύνης 95% δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παράλειψη της τυφλής βιοψίας με διάτρηση να μην εντοπίσει κλινικά σημαντικούς καρκίνους, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει πρόωρο θάνατο του ασθενούς εάν αντιμετωπιστεί πολύ αργά.

Ωστόσο, ο Hugosson πιστεύει ότι ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο 10 από τους κλινικά σημαντικούς όγκους στην ομάδα αναφοράς βρέθηκαν αποκλειστικά στη βιοψία με διάτρηση- οι υπόλοιποι θα είχαν επίσης εντοπιστεί με βιοψία προστάτη με μαγνητική τομογραφία.

Και οι 10 όγκοι είχαν βαθμολογία Gleason 3+4. Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατή η "ενεργός παρακολούθηση", την οποία αποφάσισαν 6 ασθενείς.

Ριζική προστατεκτομή πραγματοποιήθηκε σε 3 ασθενείς και ακτινοθεραπεία σε 1 ασθενή.

Πηγές:
New England Journal of Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών