Δυο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα ενδεχομένως μπορούν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους σε ανθρώπους με σοβαρή υπέρταση (160/100 mm Hg ή υψηλότερη) αναφέρει νέα έρευνα στο Journal of the American Heart Association.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ένα φλιτζάνι καφέ και πράσινο τσάι την ημέρα δεν αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια σε οποιαδήποτε μέτρηση πίεσης.

Ο ερευνητής Hiroyasu Iso, του Bureau of International Health Cooperation, National Center for Global Health and Medicine στο Τόκιο, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που ανακαλύπτει σχέση μεταξύ 2 φλιτζανιών καφέ την ημέρα και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια σε ανθρώπους με σοβαρή υπέρταση.

Η έρευνα περιέλαβε 6.570 άντρες και 12.000 γυναίκες 40 έως 79 ετών. Οι συμμετέχοντες έδωσαν στοιχεία μέσω εξετάσεων και ερωτηματολογίων.
Σε 19 χρόνια, 842 θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια καταγράφηκαν. Η ανάλυση έδειξε:

  • Η κατανάλωση τουλάχιστον 2 φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδεόταν με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια σε ανθρώπους με αρτηριακή πίεση 160/100 mm Hg ή υψηλότερη σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ
  • Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα δεν συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε οποιαδήποτε κατηγορία πίεσης
  • Το πράσινο τσάι δεν συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια σε οποιαδήποτε κατηγορία πίεσης.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την ιδέα ότι άνθρωποι με σοβαρή υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν πολύ καφέ.

Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με πιο συχνή κατανάλωση καφέ ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι, καπνιστές, να πίνουν αλκοόλ, να τρώνε λιγότερα λαχανικά και να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη και χαμηλότερη συστολική πίεση, άσχετα από την κατηγορία πίεσης.

Η έρευνα είχε αρκετούς περιορισμούς- όπως για παράδειγμα ότι η κατανάλωση βασίστηκε σε αυτοαναφορές των συμμετεχόντων- ενώ ήταν έρευνα παρατήρησης και δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης