Ο χειμώνας για κάποιους είναι δύσκολη εποχή. Το κρύο δεν συγχωρεί, η ψυχολογία μας πέφτει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Όποιος και αν είναι ο λόγος που μπορεί να αισθάνεστε πεσμένοι, με μια μικρή προσαρμογή στον τρόπο που φροντίζετε τον εαυτό σας, θα νιώσετε καλύτερα. Ας δούμε μερικές ιδέες.

Γυμναστική: Η χειμερινή εκδοχή

Αν το κρύο δεν σας επιτρέπει, για παράδειγμα, να βγείτε έξω όσο θα θέλατε ή να πάτε στο γυμναστήριο, προσπαθήστε να βάλετε λίγο περπάτημα παραπάνω στην ημέρα σας τις φορές που πρέπει να βγείτε. Δοκιμάστε μια πρωινή βόλτα που έχει ακόμα ήλιο και τα επίπεδα ενέργειάς σας είναι πιο υψηλά. Ο λιγοστός έστω ήλιος είναι απαραίτητος τον χειμώνα, για να συνθέσει ο οργανισμός μας αρκετή βιταμίνη D. Οι ασκήσεις στο σπίτι το πρωί είναι πολύ ευεργετικές, καθώς εκμεταλλεύονται το πόσο ξεκούραστο είναι το σώμα από τον ύπνο, και σας γεμίζουν με επιπλέον ενέργεια για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, "κουρδίζοντας" κατά κάποιο τρόπο το σώμα.

Ύπνος: Εδώ χρειάζεται προσοχή

Το πόσο νωρίς σκοτεινιάζει έξω είναι από τα πράγματα που καταστρέφουν τον ύπνο σε πολύ κόσμο. Το σώμα μπερδεύεται, οι ίδιοι δεν ξέρουμε καλά πώς να διαχειριστούμε την αλλαγή της ημέρας, και σε συνδυασμό με την αλλαγή του καιρού αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο μας. Σε κάποια άτομα προκαλεί αϋπνία, ενώ κάποια άλλα άτομα δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι το πρωί. Προσπαθήστε να βάλετε σε τάξη σιγά-σιγά το πρόγραμμα του ύπνου σας, καθώς αυτό θα βελτιώσει σημαντικά την ευεξία σας.

Παρέα: Πιο απαραίτητη από ποτέ

Οι χειμερινοί μήνες μπορούν να αυξήσουν τα αισθήματα μοναξιάς σε πολλούς ανθρώπους. Είναι απαραίτητο να προσπαθούμε να μένουμε συνδεδεμένοι με άλλους ανθρώπους. Τα άμεσα οφέλη από μια ενεργή κοινωνική ζωή είναι ψυχολογικά, αλλά μακροπρόθεσμα δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει ότι αυτό ωφελεί και τη σωματική μας ευεξία.

Χαλάρωση: Τα παιδία πρέπει να παίζει

Με όποιον τρόπο προτιμάτε. Και μην ξεχνάτε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε ένα καινούριο χόμπι, αν νιώθετε ότι κινείστε συνεχώς στα ίδια. Αν η καθημερινότητά σας περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τη δουλειά σας και την επιβίωσή σας, η ψυχική σας υγεία θα αρχίσει πολύ σύντομα να υποφέρει. Βάλτε το στοιχείο της χαλάρωσης και της διασκέδασης στη ζωή σας.

Έξυπνα σνακ: Για τις δύσκολες στιγμές

Αν έχετε στο σπίτι πάντα εύκαιρα υγιεινά σνακ, τότε οι φορές που θα μπείτε σε πειρασμό να το παρακάνετε θα μειωθούν. Επιπλέον, είναι ένας εύκολος τρόπος να προσέχετε τη διατροφή σας χωρίς να σας πιάνει περιττό στρες - απλώς θα έχετε πάντα κάτι έτοιμο στο σπίτι. Και μην ξεχνάτε ένα μεγάλο μπολ με φρούτα στη μέση της κουζίνας. Ό,τι έχετε σε κοινή θέα αρχίζει σιγά-σιγά να σας γίνεται συνήθεια.

Και τι να κάνω αν συνεχίσω να μην αισθάνομαι καλά;

Ζητήστε βοήθεια. Υπάρχουν πραγματικά αμέτρητοι λόγοι που θα μπορούσαν να ρίξουν κάποιον σε κατάθλιψη, και αν δείτε ότι αυτά τα κακά συναισθήματα δεν φεύγουν με δική σας προσπάθεια, τότε είναι καλή ιδέα να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό. Θα σας κατευθύνει για να βρείτε την λύση στο πρόβλημα με το να καταλάβετε γιατί και από πού ήρθε το πρόβλημα.

Ζητήστε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε

Τα σχέδια διακοπών, τα ταξίδια και ο φόβος να κολλήσετε οποιονδήποτε από τους πολλούς ιούς που κυκλοφορούν μπορεί να είναι είτε μικρή είτε σημαντική πηγή άγχους. Απευθυνθείτε για βοήθεια και υποστήριξη στη διαχείριση των συναισθημάτων σας όταν τη χρειάζεστε, είτε μέσω φίλου, μέλους της οικογένειας ή επαγγελματία υγείας, συνιστά η Westbrook. «Δεν χρειάζεται να παλεύεις μόνος σου με αυτά τα ζητήματα».

Και, εάν διαπιστώσετε ότι πιθανά συμπτώματα του SAD παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας ρουτίνα, ο Schiff συνιστά να μιλήσετε με έναν επαγγελματία σχετικά με πιθανή θεραπεία, φάρμακα ή συμπληρώματα. «Η ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει στα άτομα μια νέα προοπτική για την κατάστασή τους, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να ανακτήσουν τον έλεγχο, να μειώσουν τα φυσιολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα και να υιοθετήσουν αποτελεσματικές στρατηγικές που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν αγχωτικές καταστάσεις με μεγαλύτερη ευκολία και αυτοπεποίθηση», λέει. Μεταξύ ορισμένων από τις τεχνικές που βρίσκει χρήσιμες για τους πελάτες της περιλαμβάνουν τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και την ενεργοποίηση της συμπεριφοράς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις