Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θέτουν σε ιδιαίτερη δοκιμασία τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Η εικόνα επαναλαμβάνεται συχνά: Μετά τα πλούσια εορταστικά γεύματα, τα επίπεδα  σακχάρου αυξάνονται, οι γαστρεντερίτιδες πολλαπλασιάζονται και τα ιατρεία γεμίζουν. Παρά ταύτα και παρά το γεγονός ότι ο/η χρονίως πάσχων/ουσα, πρέπει να ακολουθεί τα διατροφικά προγράμματα και τις ιατρικές οδηγίες που συνάδουν με τη νόσο του σε όλη τη διάρκεια του έτους, η συμμετοχή του/της στις καθιερωμένες απολαύσεις των εορτών δεν είναι αδύνατη όταν γίνεται με σύνεση. Μέτρα που πρέπει να τηρείτε:

  1. Μην αμελείτε το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών επί τριάντα δευτερόλεπτα, πριν το γεύμα, μετά από χειραψίες, χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων (π.χ. τράπουλες, φιάλες ποτών). Κατά το πλύσιμο των χεριών δεν πρέπει να αμελείτε τις πτυχές των δακτύλων, την περιοχή που ευρίσκεται κοντά στον καρπό, την περιοχή κάτω από τα νύχια.
  2. Προτιμήστε μικρές οικογενειακές συνεστιάσεις σε καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς καπνό, από μεγάλες συνεστιάσεις, όπου συνωστίζονται πολλά άτομα για να μειώσετε την πιθανότητα προσβολής από αναπνευστικές λοιμώξεις. Χρησιμοποιήστε καλά συντηρημένα κλιματιστικά συστήματα και συστήματα καθαρισμού της ατμόσφαιρας από παθογόνους μικροοργανισμούς εάν είστε οικοδεσπότης.
  3. Μην αγγίζετε μύτη και στόμα με ακάθαρτα χέρια.
  4. Μην παραλείψετε γεύματα την ημέρα της οικογενειακής συνεστίασης και πριν από αυτήν. Εάν είστε καλεσμένος/η σε νυχτερινό ρεβεγιόν φάτε ελαφρύ πρωινό και μεσημεριανό γεύμα. Εάν πεινάτε θα οδηγηθείτε σε οξεία κατανάλωση αυξημένης ποσότητας φαγητού κατά την εορταστική συνεστίαση και θα εκτεθείτε σε αυξημένο κίνδυνο δυσπεπτικών ενοχλημάτων.
  5. Μην κοιμηθείτε αμέσως μετά το φαγοπότι, αλλά μία με δύο ώρες μετά για να αποφύγετε την παλινδρόμηση γαστρικών υγρών και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας κατά την πέψη.
  6. Σερβιριστείτε πρώτος/η στο μπουφέ και μία φορά. Όσο περισσότερο παραμένει ένα πιάτο σε θερμοκρασία δωματίου τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να πολλαπλασιαστούν σε αυτό παθογόνοι μικροοργανισμοί και τοξίνες που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις στους χρονίως πάσχοντες.
  7. Προτιμήστε τα ζεστά πιάτα και αποφύγετε τα κρύα εδέσματα. Η θερμότητα φονεύει παθογόνους μικροοργανισμούς και ο επιπολασμός τροφικών παθογόνων μικροοργανισμών μειώνεται όταν το φαγητό σερβίρεται ζεματιστό.
  8. Φάτε την πράσινη σαλάτα στην αρχή του γεύματος. Αυτό θα σας προκαλέσει αίσθημα κορεσμού και θα μειώσει την ποσότητα του κυρίως γεύματος που καταναλώνετε.
  9. Μην τοποθετήσετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό σας, εφόσον πάσχετε από υπέρταση ή έχετε φυσιολογική πίεση.
  10. Μασήστε κάθε μπουκιά επί τριάντα φορές. Αυτό το απλό μέτρο θα δώσει στο σώμα σας τον χρόνο να απολαύσει το γεύμα, θα βοηθήσει τα αντανακλαστικά της όρεξης να λειτουργήσουν καλύτερα ενώ θα κάνει την τροφή σας πιο εύπεπτη.
  11. Μην φάτε πάνω από ένα γλυκό ημερησίως κατά προτίμηση το πρωί και όχι ως επιδόρπιο. Τα γλυκά επιδόρπια μετά το κυρίως γεύμα ενδέχεται να προκαλέσουν δυσπεπτικά ενοχλήματα.
  12. Μην πιείτε πάνω από 14 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης την ημέρα και έως τρεις φορές ανά εβδομάδα. Η ποσότητα των 14 γραμμαρίων περικλείεται σε 355 ml μπύρας περιεκτικότητας σε αλκοόλ 5% ή 148ml κρασί περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% ή 44 ml ποτού με περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ.
  13. Πείτε όχι στα φτηνά ποτά αμφιβόλου προέλευσης.
  14. Καλό είναι να μην αναμιγνύετε τα ποτά και να προτιμάτε να καταναλώνετε ένα είδος ποτού.
  15. Φάτε ελαφρά κατά την ημέρα που έπεται του ρεβεγιόν. Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα, το υπερβολικό άλας, το αλκοόλ, τα ποτά τύπου cola.

 Χρόνια πολλά με υγεία!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις