Η καθημερινότητα για έναν φροντιστή ασθενούς με Alzheimer  είναι ήδη αρκετά δύσκολη. Το περιττό στρες που φέρνουν οι γιορτές, όμως, μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη. Αυτές είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για οργάνωση και για πράγματα που μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας για να κυλήσουν ήρεμα αυτές οι ημέρες.

Στολίστε το σπίτι σταδιακά

Φτιάξτε το χριστουγεννιάτικο περιβάλλον σιγά-σιγά. Σκεφτείτε να βάλετε διακοσμητικά σταδιακά μέσα σε λίγες μέρες, ώστε να μην είναι μεγάλη αλλαγή στο συνηθισμένο περιβάλλον του ατόμου.

Απλά και οικεία

Κάποιος με άνοια μπορεί να αισθάνεται καταπονημένος από τις πολλές έξτρα πληροφορίες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, γι' αυτό καλό είναι να μην το παρακάνετε. Αν κρατάτε τους τόνους σχετικά χαμηλούς, θα βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να χαλαρώσει. Η προσκόλληση σε μια οικεία ρουτίνα είναι καλή ιδέα όπου είναι δυνατόν. Τα γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε οικείο περιβάλλον θα βοηθήσουν στον περιορισμό της πιθανής σύγχυσης.

Βάλτε τον ασθενή να συμμετάσχει στο στόλισμα

Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να εμπλέξετε άτομα που ζουν με άνοια την περίοδο των γιορτών  – από κάτι τόσο απλό όπως το να κρεμάσετε ένα στολίδι στο δέντρο ή να ακούτε παρέα γιορτινή μουσική και να τραγουδάτε τα κάλαντα.

Δημιουργήστε μια ήσυχη περιοχή

Αν έχετε αρκετούς καλεσμένους στο σπίτι, ο ασθενής μπορεί να αγχωθεί, γι' αυτό ζητήστε από την οικογένεια και τους φίλους να μην συντονίσουν όλες τις επισκέψεις τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Ορίστε από πριν έναν χώρο που να μπορεί ο ασθενής να χαλαρώσει χωρίς θορύβους.

Φέρτε πίσω παλιές αναμνήσεις

Είτε πρόκειται για ένα παλιό τραγούδι που απολάμβανε είτε για μια κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία, βρείτε κάτι στο οποίο μπορείτε να συμμετάσχετε και που είναι σημαντικό για το άτομο. Η δημιουργία ενός οικογενειακού άλμπουμ με φωτογραφίες θα μπορούσε να είναι ένας ωραίος τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί.

Να είστε ευέλικτοι

Είναι εύκολο να εμπλακείτε στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και στο πώς γίνονταν πάντα τα πράγματα στην οικογένεια, αλλά η εορταστική περίοδός σας μπορεί να αρχίσει να φαίνεται διαφορετική καθώς εξελίσσεται η άνοια. Ίσως χρειαστούν προσαρμογές, ίσως και να ακυρώσετε εντελώς σχέδια που κάνατε ή παραδόσεις που είχατε μέχρι τώρα.