Η ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για επακόλουθο κάταγμα, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Allergy.

Ο Seung Won Lee, του  Sungkyunkwan University στη Νότια Κορέα, εξέτασε τη σχέση μεταξύ διάγνωσης ατοπικής δερματίτιδας και κατάγματος. Περιελήφθησαν  1,78 εκατομμύρια μωρά που γεννήθηκαν μεταξύ 2009 και 2015, με παρακολούθηση έως το 2019.

Παιδιά με την πάθηση είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες για κατάγματα έναντι της ομάδας ελέγχου (33,37 έναντι 28,88 ανά 1.000 ανθρωποέτη).

Ο κίνδυνος κατάγματος αύξανε ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης (28,88, 33,08 και 35,54 ανα 1.000 ανθρωποέτη για την ομάδα ελέγχου, ελαφράς ατοπικής δερματίτιδας και μέτριας έως σοβαρής, αντίστοιχα).

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πολλοί παράγοντες είναι πιθανό να κρύβονται πίσω από τη σχέση, όπως αλληλεπίδραση μεταξύ ανοσιακών και οστικών κυττάρων,  διατροφικές συνήθειες, πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, άσκηση, ψυχικές διαταραχές, ποιότητα ύπνου και η επίδραση των συστημικών κορτικοστεροειδών στο μεταβολισμό μετάλλων.

 

Πηγές:
Allergy.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
41 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο από μη μεταδοτικές ασθένειες
Θεσσαλία: Σχέδιο δράσης για να μην περάσει στο πιάτο μας η μόλυνση από την πλημμύρα
44.000 έτρεξαν, περπάτησαν και στήριξαν τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού