Πολλοί νέοι καταναλώνουν πάρα πολλά λιπαρά και αλμυρά fast food καθώς και γλυκά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία έχει γίνει επιδημία στην Ευρώπη. Οι υπέρβαροι ενήλικες είναι περισσότεροι από τους φυσιολογικού βάρους ενήλικες και σχεδόν ένα στα τρία παιδιά πάσχει από παχυσαρκία. Αυτό ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην "Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Έκθεση για την Παχυσαρκία 2022"

Στη Γερμανία, ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που είναι υπερβολικά παχύσαρκα έχει αυξηθεί κατά το ήμισυ περίπου σε σύγκριση με τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Από την αλλαγή της χιλιετίας, ο επιπολασμός έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο 15 τοις εκατό. Περίπου στο ένα τρίτο των παιδιών και εφήβων, το υπερβολικό βάρος είναι τόσο μεγάλο που θεωρείται παχυσαρκία.

Τα περιστατικά παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι συχνότερα σε κοινωνικά υποβαθμισμένες οικογένειες και ιδιαίτερα σε εκείνες στις οποίες οι γονείς είναι επίσης υπέρβαροι.

Ακόμη και ένας γονέας που είναι υπέρβαρος αυξάνει τον λόγο πιθανοτήτων για παιδική παχυσαρκία κατά τρεις φορές, σε σύγκριση με τον κίνδυνο παχυσαρκίας των παιδιών που οι γονείς τους έχουν φυσιολογικό βάρος. Εάν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι, ο λόγος των πιθανοτήτων οκταπλασιάζεται. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από τους γονείς και τους στενούς φροντιστές τους.

Τι λέει η EsKiMo για τη διατροφή

Η διατροφική μελέτη "EsKiMo II" του γερμανικού Ινστιτούτου Robert Koch διερεύνησε πώς τρώνε τα παιδιά και οι έφηβοι στη Γερμανία. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 2.644 παιδιά και έφηβοι ηλικίας έξι έως 17 ετών.

Οι συγγραφείς της "EsKiMo II" συνέκριναν τις ποσότητες τροφίμων που πραγματικά καταναλώθηκαν με τις συστάσεις του ερευνητικού τμήματος παιδικής διατροφής (FKE) της Πανεπιστημιακής Κλινικής Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής στο Μπόχουμ.

Με το σχέδιο της λεγόμενης "βελτιστοποιημένης μικτής δίαιτας", η FKE παρέχει τιμές προσανατολισμού ανάλογα με την ηλικία και το φύλο για τις επιμέρους ομάδες τροφίμων.

Οι συνιστώμενες ποσότητες κατανάλωσης βασίζονται στις μέσες ενεργειακές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων που δεν είναι πολύ δραστήριοι σωματικά - και επομένως χρησιμεύουν μόνο ως οδηγός

Όπως διαπίστωσε το RKI στη διατροφική του μελέτη, οι πραγματικές διατροφικές συνήθειες των παιδιών και των εφήβων στη Γερμανία απέχουν πολύ από τις συστάσεις της βελτιστοποιημένης μικτής διατροφής.

Καταναλώνουν πολύ λίγα φρούτα, λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά πάρα πολλά γλυκά, αναψυκτικά, λουκάνικα και κρέας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα