Ορισμένα φυσικά περιβάλλοντα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εισαγωγής για νοσηλεία σε ασθενείς με νόσο Alzheimer και σχετικές άνοιες, καθώς και νόσο του Πάρκινσον, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ο Jochem O. Klompmaker, του Harvard T. H. Chan School of Public Health, στη Βοστόνη, εξέτασε τις σχέσεις μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και εισαγωγών, για τις παραπάνω παθήσεις σε ανθρώπους 65 ετών και άνω.

Οι ομάδες Alzheimer και σχετικών ανοιών και Πάρκινσον περιλάμβαναν 61.662.472 και 61.673.367 ασφαλισμένους αντίστοιχα.

Οι ερευνητές εντόπισαν 7.737.609 και 1.168.940 πρώτες νοσηλείες για Alzheimer και Πάρκινσον αντίστοιχα.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι ζούσαν κοντά σε  χώρους πρασίνου, πάρκα και νερό, ενδεχομένως βοηθιόνταν όσον αφορά την προστασία από πρώτη νοσηλεία για αυτές τις νόσους.

Στην έρευνα υπήρχαν περιορισμοί, όπως για παράδειγμα ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο ταχυδρομικοί κώδικες και όχι οδοί και οι περισσότεροι ασθενείς είχαν προχωρημένη νόσο.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι φυσικά περιβάλλοντα θα μπορούσαν να προστατεύουν έναντι νοσηλείας για νόσο Alzheimer και σχετικές άνοιες καθώς και για  νόσο Πάρκινσον.

Σημείωσαν ότι καθώς αυξάνει το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως, όσοι χαράσσουν πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη παρεμβάσεις φυσικού περιβάλλοντος για την πρόληψη  του Alzheimer και του Πάρκινσον.

 

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή