Ενήλικες που παραμένουν καλά ενυδατωμένοι φαίνεται να είναι πιο υγιείς, να εμφανίζουν λιγότερες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοπάθεια και πνευμονοπάθεια, και να ζουν περισσότερο σε σχέση με όσους δεν λαμβάνουν επαρκή υγρά. Αυτό αναφέρει έρευνα του National Institutes of Health που δημοσιεύτηκε στο eBioMedicine.

Με στοιχεία για την υγεία 11.255 ενηλίκων σε 30 χρόνια, ερευνητές ανέλυσαν σχέσεις μεταξύ επιπέδων νατρίου ορού και δεικτών υγείας και ανακάλυψαν ότι ενήλικες με επίπεδα στο υψηλότερο όριο του φυσιολογικού εύρους ήταν πιο πιθανό να εμφανίζουν χρόνιες νόσους και να έχουν σημάδια προχωρημένης βιολογικής γήρανσης σε σχέση με όσους είχαν  επίπεδα νατρίου στον ορό στο μέσον του εύρους. Ενήλικες με υψηλότερο επίπεδο ήταν επίσης πιο πιθανό να πεθάνουν σε νεότερη ηλικία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σωστή ενυδάτωση ενδεχομένως επιβραδύνει τη γήρανση και παρατείνει μια ζωή χωρίς νόσους, δήλωσε η Natalia Dmitrieva, του National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI).

Οι ερευνητές αξιολόγησαν πώς τα επίπεδα νατρίου συνδέονταν με τη βιολογική γήρανση, που αξιολογήθηκε από 15 δείκτες υγείας, και διαπίστωσαν ότι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα νατρίου εντός του φυσιολογικού εύρους ήταν πιο πιθανό να έχουν σημάδια πιο γρήγορης βιολογικής γήρανσης. Αυτό βασίστηκε σε δείκτες όπως μεταβολική και καρδιαγγειακή yγεία, πνευμονική λειτουργία και φλεγμονή.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτιατή σχέση και χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί αν η βέλτιστη ενυδάτωση μπορεί να προάγει την υγιή γήρανση.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι άνθρωποι με νάτριο ορού 142 mEq/L ή υψηλότερο θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αξιολόγηση της πρόσληψης υγρών.

Αλλοι μπορεί να χρειαστούν ιατρικές οδηγίες λόγω υποκείμενων παθήσεων.

Πηγές:
eBioMedicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ