Σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, μπορεί να αφήσει ως κατάλοιπα η CoViD. Ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν οπτική νευροπάθεια, η οποία εκδηλώνεται με μία σειρά από συμπτώματα, τα οποία απαιτούν συστηματική παρακολούθηση.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε μελέτη Ρουμάνων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στο οφθαλμολογικό περιοδικό της χώρας.

Όπως αναφέρουν, οι εκδηλώσεις της CoViD είναι πολλές: από μια απλή γρίπη, πυρετό, βήχα, αδυναμία, πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις έως βαριά πνευμονία, με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ή και θάνατο.

Συμπτώματα, εξέλιξη και επιπλοκές εξαρτώνται από τη συνύπαρξη άλλων παθολογικών καταστάσεων, όπως διαβήτη, υπέρταση, μεγάλη ηλικία και έκπτωση της ανοσίας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις οφθαλμολογικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την CoVID και βρήκαν πως αφορούν κυρίως την επιπεφυκίτιδα. Ο νευροτροπικός χαρακτήρας του κορωνοϊού - σημειώνουν - θα μπορούσε να δικαιολογήσει την εμφάνιση ορισμένων νευρο-οφθαλμολογικών εκδηλώσεων, όπως η οπτική νευρίτιδα, η πάρεση των κρανιακών νεύρων και ανωμαλίες στο οπτικό πεδίο.

Στόχος της εργασίας τους ήταν η έρευνα των περιπτώσεων οπτικής νευροπάθειας μετά από CoViD, όπως έχουν αναφερθεί στη διεθνή βιβλιογραφία από το 2020 έως το 2022. Στο πλαίσιο αυτό, αναζήτησαν μελέτες στο Google Scholar και στο PubMed, προκειμένου να βρουν άρθρα σχετικά με τις οπτικές νευροπάθειες που σχετίζονται με τη μόλυνση από κορωνοϊό.

Επέλεξαν 21 επιστημονικές δημοσιεύσεις, οι οποίες υπογράφονται από 17 ειδικούς παγκοσμίως. Σε αυτές, αναφέρθηκαν 21 ασθενείς με οπτική νευρίτιδα έπειτα από CoViD, εκ των οποίων οι 11 ήταν γυναίκες και οι 10 άνδρες.

Οι οπτικές νευροπάθειες που περιγράφονται είναι οι εξής: οπισθοβολβική οπτική νευροπάθεια (1 περίπτωση), η οποία σχετίζεται με τη γλυκοπρωτεΐνη των ολιγοδενδροκυττάρων της μυελίνης, θηλίτιδα (φλεγμονή οπτικής θηλής), νευροαμφιβληστροειδίτιδα (νεκρωτική φλεγμονή αμφισβληστροειδούς), πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (διαταραχή αιμάτωσης του οπτικού νεύρου) και άλλες μη αρτηριακές πρόσθιες ισχαιμικές οπτικές νευροπάθειες σε ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, οι νευρο-οφθαλμολογικές επιπλοκές που σχετίζονται με την CoViD μπορεί να είναι σοβαρές, επομένως οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς. Απαιτείται, πάντως, περαιτέρω διερεύνηση, προκειμένου να αποκλειστούν άλλα αίτια πρόκλησης της οπτικής νευρίτιδα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν πως η πλήρης οφθαλμολογική εξέταση είναι υποχρεωτική για κάθε ασθενή που έχει διαγνωστεί με CoViD, ακόμη και αν έχει οφθαλμικές εκδηλώσεις ή όχι.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;