Επιστήμονες ανέπτυξαν συνθετικό ιστό που επιδιορθώνει τραυματισμούς και αποκαθιστά τη φυσιολογική στυτική λειτουργία σε χοίρους, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Matter.

Τα ευρήματά υποδεικνύουν ότι τεχνητός ελυτροειδής χιτώνας που μιμείται ινώδες περίβλημα ιστού αναγκαίου για τη διατήρηση της στύσης, είναι υποσχόμενη τεχνική για την επιδιόρθωση των τραυματισμών του πέους στους ανθρώπους.
 
Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από το αποτέλεσμα σε πειράματα σε ζώα στα οποία το πέος ανέκτησε τη φυσιολογική στύση αμέσως μετά τη χρήση τεχνητού ελυτροειδούς χιτώνα.

Μετά τη χρήση του επετεύχθη φυσιολογική στύση, αναφέρει ο Xuetao Shi, του South China University of Technology στην Guangzhou, της Κίνας.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του τεχνητού ελυτροειδούς χιτώνα που ανέφεραν είναι ότι πετυχαίνει λειτουργίες σαν του ιστού μιμούμενο τη μικροδομή φυσιολογικών ιστών.

Ο Shi ανέπτυξε τεχνητό ελυτροειδή χιτώνα με βάση την πολυβινυλική αλκοόλη που έχει δομή παρόμοια με του ανθρώπινου ιστού.

Ως αποτέλεσμα, το συνθετικό υλικό έχει βιομηχανικές ιδιότητες που μιμούνται αυτές του  ελυτροειδούς χιτώνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν είναι επιβλαβής σε άλλους ιστούς.

Στη συνέχεια, δοκίμασαν τον τεχνητό ελυτροειδή χιτώνα σε χοίρους-μινιατούρες, Bama, με τραυματισμούς στον ελυτροειδή χιτώνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επιθέματα από τεχνητό ιστό αποκατέστησαν τη στυτική λειτουργία ώστε να είναι παρόμοια με αυτή φυσιολογικού ιστού πέους, υποδεικνύοντας ότι το  επίθεμα αντικατέστησε με επιτυχία τη λειτουργία του φυσικού ιστού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση του τεχνητού ελυτροειδή χιτώνα μετά από ένα μήνα και είδαν ότι ενώ ο τεχνητός ιστός δεν αντικατέστησε τη μικροδομή του περιβάλλοντος φυσικού ιστού ανέπτυξε ίνωση συγκρίσιμη με αυτή του φυσικού ιστού και πέτυχε φυσιολογική στύση όταν εγχύθηκε αλατόνερο στο πέος.

Tα αποτελέσματα ένα μήνα μετά την τεχνική έδειξαν ότι η ομάδα του τεχνητού ελυτροειδούς χιτώνα είχε καλά -αν και όχι τέλεια -αποτελέσματα αποκατάστασης.

Πηγές:
Matter.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα παρβοϊού Β19 σε 4 ευρωπαϊκές χώρες - Το εξάνθημα του "χαστουκισμένου μάγουλου"
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;