Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τη φυματίωση, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology.

Με τη βοήθεια μιας ασθενούς κατέστη δυνατή η ανακάλυψη. Η ασθενής γεννήθηκε με τη μετάλλαξη που καθιστά τον οργανισμό της ανίκανο να ανταποκριθεί στη βιταμίνη D. Οι ερευνητές συνέκριναν κύτταρα από την ασθενή με κύτταρα ασθενών που μπορούσαν να απορροφήσουν τη βιταμίνη D, και αυτό αποκάλυψε διαφορά μεταξύ των δυο. Είναι πιο εύκολο για τα ανοσιακά κύτταρα των ασθενών που είναι ικανοί να απορροφούν τη βιταμίνη να καταπολεμούν τη φυματίωση.

Στη γυναίκα ασθενή, η βιταμίνη δεν έχει επίδραση, δήλωσε ο Martin Kongsbak-Wismann.
Οι ερευνητές από καιρό υποπτεύονταν ότι η βιταμίνη μπορεί να βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου.

O Martin Kongsbak-Wismann ελπίζει η έρευνα να προκαλέσει την προσοχή στο γεγονός ότι η βιταμίνη D είναι χρήσιμο όπλο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της φυματίωσης.

Η έρευνα έδειξε ότι η ασθενής παρήγαγε πολύ λίγη καθελικιδίνη που είναι τοξίνη των κυττάρων του ανοσοποιητικού που χρειάζεται για την καταπολέμηση της φυματίωσης.
Στους περισσότερους που μολύνονται από φυματίωση, τα βακτήρια της νόσου επιτίθενται στα ανοσιακά κύτταρα των πνευμόνων.

Αυτά καταπολεμούν τα βακτήρια τρώγοντάς τα. Όμως το βακτήριο της φυματίωσης έχει αναπτύξει μηχανισμούς διαφυγής που μειώνουν την ικανότητα εξουδετέρωσης, των ανοσιακών κυττάρων.

Η βιταμίνη D μπορεί να ισοφαρήσει την υπνωτική επίδραση των βακτηρίων φυματίωσης κάνοντας τα ανοσιακά κύτταρα να παράγουν περισσότερη από την τοξίνη.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από την επίδραση της βιταμίνης D. Σε ανοσιακά κύτταρα ομάδας ελέγχου, βελτίωσε την ικανότητα των κυττάρων να καταπολεμούν το τη νόσο, δείχνοντας ότι η βιταμίνη είναι σημαντική για την ικανότητα του ανοσοποιητική συστήματος να καταπολεμά τη φυματίωση και να την προλαμβάνει.

Πηγές:
Frontiers in Immunology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας