Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια μείωσης των εγκεφαλικών και καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει μείωση των εισαγωγών κατά την αρχική φάση της πανδημίας CoViD, αλλά πρόσφατες μελέτες και μετα-αναλύσεις δείχνουν πως η συνολική μείωση ήταν μικρότερη από εκείνη που είχε καταγραφεί τους πρώτους μήνες του 2020.

Στο θέμα αναφέρεται ομάδα Ελλήνων ειδικών, σε ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Neurology.

Η ανασκόπηση υπογράφεται από τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας Χ. Κατσούρα, τον καρδιολόγο Μ. Παπαφακλή, τους καθηγητές Νευρολογίας Σ. Γιαννόπουλο και Γ. Τσιβγούλη, τον αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας Θ. Καραπαναγιωτίδη και τον καθηγητή Παθολογίας Λ. Μιχάλη.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, δύο χρόνια μετά τις πρώτες αναφορές στο θέμα, δεν υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία σχετικά με τις πιθανές αιτίες και τις επιπτώσεις της μείωσης των νοσηλειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρουν, γίνεται όλο και πιο προφανές πως μπορεί να αποτελεί μία "παράπλευρη επίπτωση" από τα μέτρα που επιβλήθηκαν, όπως η κοινωνική απόσταση και η αυτοαπομόνωση.

Σημειώνουν πάντως, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί μία πραγματική, αλλά μικρότερη μείωση στα καρδιαγγειακά συμβάντα στην κοινότητα, καθώς έλειψαν τα αίτια που πυροδοτούν παρόμοια οξέα σύνδρομα

Στην ανασκόπησή τους, οι επιστήμονες παρουσιάζουν τα ορόσημα στη βιβιογραφία σχετικά με τα ποσοστά εισαγωγών τα τελευταία δύο χρόνια και αναλύουν τους πιθανούς παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση των νοσηλειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Προειδοποιούν, δε, πως τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυξημένα ποσοστά νοσηλείας για καρδιαγγειακά συμβάντα στο κοντινό μέλλον.

"Είναι δύσκολο να προκύψουν ακριβή δεδομένα σχετικά με τους ακριβείς λόγους πίσω από τη μείωση των εισαγωγών λόγω καρδιαγγειακών συμβάντων και τον αντίκτυπό της στη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας", τονίζουν. Σημειώνουν, ωστόσο, πως η μείωση φαίνεται να είναι μικρότερη από ό,τι αναφέρονταν στις αρχικές αναφορές.

Επικαλούμενοι έμμεσα στοιχεία, εκτιμούν πως ο κύριος λόγος για τη μείωση ήταν η απροθυμία των πολιτών να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, χωρίς να αποκλείουν και μία πραγματική μείωση.

Πηγές:
Journal of Clinical Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας