Θέμα χρόνου είναι η υλοποίηση του μέτρου νομιμοποίησης της κάνναβης στη Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος για την πολιτική Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, καθηγητής Andrew Ullmann, επιθυμεί να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η νομιμοποίηση της κάνναβης με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου.

"Δεν θα πρέπει να περιμένουμε ισοβίως" τα μηνύματα από την Ευρώπη για να γίνει η νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία, δηλώνει ο εκπρόσωπος για την πολιτική υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Φιλελεύθερων.

Το FPD λοιπόν αξιώνει ταχύτερο ρυθμό στην προγραμματισμένη απελευθέρωση της κάνναβης στη Γερμανία.

"Ως συνασπισμός που στοχεύει στο μέλλον, έχουμε διατυπώσει στην σχετική συνθήκη και συμφωνία την ελεγχόμενη απελευθέρωση της κάνναβης για κατανάλωση.

Κατά συνέπεια, θέλουμε ένα σχέδιο νόμου το συντομότερο δυνατό", δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα "Tagesspiegel" Πριν από μία εβδομάδα, και η εμπειρογνώμονας σε θέματα Υγείας των Πρασίνων, Kirsten Kappert-Gonther, είχε ήδη ζητήσει ένα νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, καθηγητής Karl Lauterbach, είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι τα σχέδια για την ελεγχόμενη απελευθέρωση της κάνναβης θα υποστηρίζονταν από έκθεση πραγματογνωμοσύνης. Σε εμπιστευτικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πολιτικός του SPD δήλωσε στα τέλη Νοεμβρίου ότι χρειάζονται "πολύ καλά επιχειρήματα" για να πειστούν για την ακολουθούμενη πορεία.

Στη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP είχαν συμφωνήσει να εισαγάγουν "την ελεγχόμενη διανομή της κάνναβης σε ενήλικες για σκοπούς κατανάλωσης σε καταστήματα με άδεια κυκλοφορίας".

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Lauterbach είχε παρουσιάσει ένα έγγραφο-κλειδί για τα σχέδια.

Η κάνναβη και η δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δεν θα πρέπει πλέον να χαρακτηρίζονται από νομικής άποψης ως ναρκωτικά.

Η απόκτηση και η κατοχή έως 30 γραμμαρίων κάνναβης θα απαλλάσσεται από την ποινή και ως εκ τούτου δεν θα θεωρείται αξιόποινη πράξη. Η δε ιδιωτική οικιακή καλλιέργεια θα επιτρέπεται σε περιορισμένο βαθμό και η πώληση σε ενήλικες σε "αδειοδοτημένα εξειδικευμένα καταστήματα" και ενδεχομένως και σε φαρμακεία θα καταστεί δυνατή.

Ο Lauterbach, ωστόσο, θέλει να δρομολογήσει τη θέσπιση νόμου μόνο εάν τα σχέδια αυτά "αντέξουν" τον έλεγχο των Βρυξελλών βάσει του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου.

Τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής του τμήματος είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να φανταστεί την απελευθέρωση της κάνναβης το 2024. 

Το επόμενο βήμα θα είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι Βρυξέλλες να ασκήσουν βέτο στα γερμανικά σχέδια στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας κοινοποίησης (εξέτασης), εάν η Επιτροπή θεωρήσει ότι αντιβαίνουν στο ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο. Η Ένωση, η οποία τάσσεται κατά της νομιμοποίησης, βασίζεται σε αυτό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]