Όταν κάποιος λάβει τη διάγνωση του διαβήτη, μπορεί να έχει τα πιο κλασικά συμπτώματα όπως κόπωση, αυξημένη ούρηση και υπερβολική δίψα και πείνα. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα συμπτώματα του διαβήτη που μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια της πάθησης, αλλά είναι λιγότερο εμφανή.

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια των ούλων, κατά την οποία τα ούλα απομακρύνονται από το δόντι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση ή πτώση των δοντιών. Η περιοδοντίτιδα είναι δύο ως τρεις φορές πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη από ό,τι σε άτομα χωρίς. Η ασθένεια των ούλων δεν είναι μόνο πιο συχνή, αλλά επίσης πιθανό να εξελιχθεί πιο γρήγορα και να είναι πιο σοβαρή μεταξύ των ατόμων με διαβήτη. Η σχέση φαίνεται να είναι αμφίδρομη: Ενώ ο διαβήτης μπορεί να επιδεινώσει την περιοδοντίτιδα, η περιοδοντίτιδα μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για υψηλά επίπεδα σακχάρου.

Συχνές λοιμώξεις

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν λοιμώξεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βακτηριακές λοιμώξεις όπως αυτές γύρω από τα νύχια ή ο σταφυλόκοκκος. Οι μυκητιάσεις μπορεί επίσης να είναι πιο συχνές. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται από έναν μύκητα που ονομάζεται Candida. Ένα από τα πιο κοινά σημεία λοίμωξης στο διαβήτη είναι το ουροποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο διαβήτης βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα ή επειδή ο διαβήτης έχει επηρεάσει τα νεύρα σε βαθμό που η κύστη να μην αδειάζει πλέον εντελώς.

Αλλαγές στην όραση

Ορισμένες αλλαγές στην όραση μπορεί να είναι σημάδι ότι το σάκχαρό σας είναι αυξημένο. Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να βλάψει τα μικρά αγγεία του ματιού και να επηρεάσει τη διαύγεια της όρασης. Μερικές από τις πρώτες αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση ή δυσκολία στην ανάγνωση ή την προβολή αντικειμένων που βρίσκονται μακριά. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι αλλαγές στην όραση μπορεί να επιδεινωθούν.

Αλλαγές στην ακοή

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο απώλειας ακοής. Στην πραγματικότητα, ο διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο απώλειας ακοής. Αυτό οφείλεται σε βλάβη των νεύρων στα αυτιά σας που μπορεί να προκαλέσει το πολύ υψηλό ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Το μακροχρόνια υψηλό σάκχαρο μπορεί να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα στο εσωτερικό του αυτιού.

Νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά

Η νυχτερινή ενούρηση είναι τυπικό σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά, αλλά ένα σύμπτωμα που οι γονείς ή οι φροντιστές ενδέχεται να μη συσχετίσουν αυτόματα με την πάθηση. Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να γίνει ιατρική ανάγκη αρκετά γρήγορα, οπότε καλό είναι να μην το αγνοήσετε. Η αύξηση της ούρησης συνήθως συνοδεύεται από αυξημένη δίψα και πείνα, καθώς και απώλεια βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα