Γονιδιακή εξέταση που αναπτύχθηκε από έρευνα του University of Helsinki και του Helsinki University Hospital, εντόπισε ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών που ωφελούνται από την αγωγή με καταστολείς  PARP.

Πρόκειται για θεραπεία που προσθέτει χρόνια ελεύθερα νόσου και παρατείνει το χρόνο επιβίωσης.

Ορισμένες ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο θα μπορούσαν μελλοντικά ακόμα και να θεωρηθεί ότι έχουν ιαθεί χάρις σε αυτούς, δήλωσε η ερευνήτρια Färkkilä.

Η γονιδικακή εξέταση συμβάλλει στον εντοπισμό ασθενών που δεν ωφελούνται από το φάρμακο, αποφεύγοντας έτσι μη αναγκαίες αγωγές και παρενέργειες.

Η εξέταση που βελτιστοποιήθηκε για τον πληθυσμό της Φινλανδίας εγκρίθηκε από το HUSLAB και χρησιμοποιείται για την εξέταση όλων των ασθενών με καρκίνο ωοθηκών στη Φινλανδία. Η θεραπεία μπορεί τώρα να χορηγηθεί έως στις μισές ασθενείς σημείωσε η Färkkilä.

Η εξέταση, που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης εντοπίζει με αξιοπιστία ασθενείς των οποίων οι όγκοι έχουν ορισμένα γονιδιακά ελαττώματα συνήθη στον καρκίνο ωοθηκών.

Ο Perez Villatoro σημείωσε ότι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι ασθενείς με όγκους HRD έχουν ισχυρή απόκριση στους καταστολείς PARP, ενώ η απόκριση άλλων ασθενών είναι φτωχή.

Tα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι κάθε τύπος καρκίνου συνδέεται με διαφορετικά χαρακτηριστικά των γενετικών βλαβών που σχετίζονται με την HRD.

Η ανάπτυξη αυτής της εξέτασης είναι σημαντική για την εξέλιξη της ακρίβειας στις θεραπείες για τον τύπο του καρκίνου.

Το τεστ και οι αλγόριθμοι είναι ελεύθερα διαθέσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική περίθαλψη και σε δοκιμές για την καθοδήγηση της αγωγής του καρκίνου των ωοθηκών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο npj Precision Oncology.

Πηγές:
npj Precision Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να απευθυνθούν σε γιατρό για τον εμβολιασμό τους
Αμφιβολίες για το εάν η Τζωρτζίνα δηλητηριάστηκε από κεταμίνη
Χρυσοχοϊδης: Νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία από την αρχή του 2024