Το ζήτημα του "προσωπικού χρόνου" το μάθαμε όλοι από την καλή και από την ανάποδη μέσα στην πανδημία. Και αυτό δημιούργησε ορισμένα προβλήματα. Σε κάποια άτομα που δεν άντεχαν άλλο την κλεισούρα, τους έχει βγει μια καταναγκαστική εξωστρέφεια και παραγωγικότητα, σε βάρος όμως της χαλάρωσης. Σε άλλα άτομα η καραντίνα μετέτρεψε όλο τον χρόνο τους σε "προσωπικό χρόνο" και τώρα δυσκολεύονται να επανέλθουν σε μια φυσιολογική καθημερινότητα. Πώς μπορούμε να κρατήσουμε αυτήν την ισορροπία στην ζωή μας;

  • Ο προσωπικός χρόνος μπορεί να είναι ό,τι θέλετε εσείς. Διάβασμα, ύπνος, γυμναστική, ακόμα και δουλειά αν έχετε βάλει κάποιον στόχο. Το ζήτημα είναι να φτιάχνετε όταν χρειάζεστε έναν χρόνο που δεν θα σας ενοχλήσει κάποιος και που δεν είναι χρόνος κάποιου άλλου - δηλαδή χρόνος που επίσημα εργάζεστε. Πρέπει να είναι χρόνος εκτός δουλειάς που αφιερώνετε στο να νιώσετε όμορφα και να κάνετε κάτι που θέλετε, για να νιώσετε μετά ότι έχετε φορτίσει τις μπαταρίες σας. Την ίδια στιγμή, αυτός ο χρόνος δεν πρέπει να κλέβει από τον υπόλοιπο χρόνο της ημέρας που ασχολούμαστε με τις ευθύνες μας, ούτε πρέπει να χρησιμοποιούμε την προσωπική μας ευχαρίστηση για να αναβάλλουμε τις δουλειές μας. Είναι κάτι που μπορεί πολύ εύκολα - όπως στα άτομα που ποτέ δεν βγήκαν νοητικά από την καραντίνα - να γίνει συνήθεια και να ρίξει πάλι τις ισορροπίες στην καθημερινότητά μας.
  • Η καλύτερη ιδέα είναι ίσως να κάνετε κάτι που δεν θα σας απασχολήσει στην κανονική σας ζωή. Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή ίσως για να δείτε μια ταινία που είχατε βάλει στην άκρη, για να πάτε στο θέατρο ή ακόμα και να βγείτε έξω μόνοι σας. Μην ξεχνάτε ότι και η γυμναστική αποτελεί προσωπικό χρόνο, άρα βάλτε την στο πρόγραμμα. Θα μπορείτε για μισή με μία ώρα να μην ασχολείστε με τίποτα άλλο πέρα από την φροντίδα του σώματός σας - και την μουσική στα ακουστικά σας, αν θέλετε.
  • Αν σας είναι δύσκολο να σκεφτείτε αυτό το διάλειμμα σαν κάτι που πρέπει να προγραμματίσετε μέσα στην ημέρα σας, καταλαβαίνουμε. Είναι σημείο των καιρών, αλλά επίσης και το πιο σοβαρό σημάδι ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Ο κόσμος δεν θα βγει εκτός τροχιάς αν κάνετε εσείς μια παύση για λίγη ώρα.
  • Πολλά άτομα προτείνουν τον διαλογισμό, που επίσης μπορεί να είναι δύσκολο κόνσεπτ για να κατανοήσει κανείς - τα αποτελέσματά του δεν είναι άμεσα ορατά, αν γίνουν ποτέ. Στην ουσία αυτό που εννοούμε όταν λέμε διαλογισμό είναι να προσπαθήσετε για δέκα λεπτά να αδειάσετε το μυαλό σας από σκέψεις και να αφοσιωθείτε μόνο στην αναπνοή σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το κεφάλι σας από αρνητικά συναισθήματα και να αντιμετωπίζετε προβλήματα πιο ψύχραιμα.
  • Όταν λέμε "προσωπικός", το εννοούμε. Βάλτε το τηλέφωνό σας στο αθόρυβο ή κλείστε το αν φοβάστε ότι και πάλι θα αποτελεί πειρασμό. Μην απαντήσετε σε τηλέφωνα και μηνύματα, καθώς μετά πάλι μπορεί να νιώθετε ότι σας λείπει λίγη ώρα με τον εαυτό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς