Προβλήματα έλλειψης φαρμάκων καταγράφονται και σε προηγμένα υγειονομικά συστήματα, όπως της Γερμανίας. Πολλά σκευάσματα δεν είναι σήμερα διαθέσιμα σε πολλά μέρη της χώρας, επειδή οι διαθέσιμες ποσότητες δεν επαρκούν να καλύψουν τα φαρμακεία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Από τη μία πλευρά, υπάρχει σήμερα εξαιρετικά υψηλή ζήτηση λόγω ενός επίμονου κύματος ασθενειών. Από την άλλη, υπάρχουν βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων.

Πολλοί άνθρωποι στην Γερμανία υποφέρουν σήμερα από κρυολόγημα, κορωνοϊό, γρίπη ή άλλες λοιμώξεις. Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από όλες τις άλλες εποχές, υπάρχει σημαντική έλλειψη φαρμάκων.

Ανιπυρετικά για τα παιδιά, παυσίπονα, αντιβιοτικά, ακόμη και φάρμακα για τον καρκίνο βρίσκονται σε έλλειψη: Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (BfArm), έχουν αναφερθεί επίσημα ελλείψεις σε περισσότερα από 300 συνταγογραφούμενα φάρμακα, όταν ο αντίστοιχος αριθμός στην Ελλάδα είναι 162.

Ο αριθμός των μη αναφερόμενων περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, είναι πιθανώς ακόμη μεγαλύτερος. Ωστόσο, δεν υπάρχει απειλή γενικής έλλειψης προς το παρόν.

Να σημειωθεί εδώ ότι το BfArM αναλύει όλες τις εισερχόμενες αναφορές για περιορισμένη διαθεσιμότητα ή ελλείψεις προμηθειών, τις αξιολογεί προληπτικά και εξετάζει την εκάστοτε μεμονωμένη περίπτωση για να καθορίσει εάν πρέπει να επιβληθούν έκτακτα μέτρα.

Η κατάσταση εφοδιασμού με φάρμακα παρακολουθείται και αξιολογείται συνεχώς από το BfArM μαζί με τη συμβουλευτική επιτροπή.

Η εν λόγω συμβουλευτική επιτροπή αποτελείται, μεταξύ άλλων, από εκπροσώπους της ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας, της φαρμακευτικής βιομηχανίας, των συμφερόντων των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων. Η συμβουλευτική επιτροπή συμβουλεύει τις ανώτερες ομοσπονδιακές αρχές για τη λήψη κατάλληλων μέτρων.

Σε πολλά μέρη, το ιατρικό προσωπικό πρέπει μάλλον να αυτοσχεδιάζει για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα έλλειψη φαρμάκων.

Ορισμένες φορές η λύση είναι η μετάβαση σε μεγάλο βαθμό σε συγκρίσιμα φάρμακα. Αυτό είναι δυνατό χάρη στον κανονισμό απαλλαγής από κορωνοιό, ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει.

Οι λόγοι για την έλλειψη

Βασικά, η αρχική κατάσταση είναι ασυνήθιστη λόγω του - εκτός από την CoViD - πολύ πρώιμου και ισχυρού κύματος κρυολογήματος και γρίπης. Το γεγονός ότι η προσφορά των διαθέσιμων φαρμάκων δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς την τρέχουσα υψηλή ζήτηση έχει επίσης πολλές αιτίες.

Οι ειδικοί εστιάζουν αρχικά σε ένα βασικό πρόβλημα που αφορά την κατανομή των φαρμάκων και την βασική ρύθμιση των σταθερών τιμών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα συμφωνημένο ποσό για κάθε φάρμακο, το οποίο βασίζεται στη φθηνότερη τιμή και το οποίο καλύπτεται από το ταμείο υγείας.

Εάν η τιμή πώλησης στο φαρμακείο υπερβαίνει αυτό το ποσό, οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι τη διαφορά - εκτός από τη συμμετοχή τους που είναι συνήθως πέντε έως δέκα ευρώ. Εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να στραφούν σε ένα φθηνότερο, συγκρίσιμο φάρμακο από άλλον κατασκευαστή.

Ο κανονισμός οδηγεί τους κατασκευαστές και τους πωλητές να παράγουν και να αγοράζουν εκεί όπου τα δραστικά συστατικά και η παραγωγή είναι φθηνότερα, για παράδειγμα στην Κίνα ή την Ινδία.

Οι ειδικές εκπτωτικές συμβάσεις, τις οποίες οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να συνάπτουν με μεμονωμένους κατασκευαστές, τροφοδοτούν περαιτέρω τον πόλεμο τιμών για τα φάρμακα. Αυτό που ακούγεται χρήσιμο την ίδια στιγμή αυξάνει την εξάρτηση από τους παραγωγούς και τα φάρμακά τους.

Τελικά, αυτό επιμηκύνει τις αλυσίδες εφοδιασμού και ο εφοδιασμός εξαρτάται από λίγους προμηθευτές. Εάν προκύψουν προβλήματα σε ένα σημείο, υπάρχει ο κίνδυνος συμφόρησης του εφοδιασμού - όπως συμβαίνει σήμερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης