Η ύπαρξη αρκετών καρδιομεταβολικών νόσων, όπως διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και νόσου Alzheimer.

Νέα έρευνα σε διδύμους, από  το  Karolinska Institutet, υποδεικνύει ότι τα ίδια γονίδια ενδεχομένως μπορεί να βρίσκονατι πίσω από τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου και άνοιας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο European Heart Journal.

Η Abigail Dove, του Karolinska Institutet, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για άνοια. Καθώς γερνά ο πληθυσμός όλο και περισσότεροι προσβάλλονται από καρδιομεταβολικές νόσους.

Οι ερευνητές εξέτασαν διδύμους ηλικίας άνω των 60 ετών. Οι περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι κατηγοριοποιήθηκαν με βάση το αν είχαν μια ή περισσότερες καρδιομεταβολικές παθήσεις ή καμία.

Ολοι οι συμμετέχοντες ήταν νοητικά υγιείς στην έναρξη της έρευνας. Η κατάσταση υγείας τους παρακολουθήθηκε για έως 18 χρόνια.

Η Abigail Dove δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η καρδιομεταβολική συννοσηρότητα συνδέεται με υπερδιπλάσιο κίνδυνο άνοιας και 50% υψηλότερο κίνδυνο για νόσο Alzheimer.

Για κάθε καρδιομεταβολική νόσο που είχε κάποιος, ο κίνδυνος για όλα τα είδη άνοιας αύξανε κατά 42%, για το Alzheimer κατά 26% και κατά 64% για την αγγειακή άνοια.

Η έρευνα επίσης ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος άνοιας ήταν υψηλότερος αν κάποιος είχε διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο στη μέση ηλικία σε σύγκριση με το αν αυτές οι νόσοι εμφανίστηκαν αργότερα. Σύμφωνα με την έρευνα, μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι αν η νόσος ξεκινά νωρίτερα μπορεί να είναι πιο επιθετικής μορφής. Tα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για ειδική παρακολούθηση ανθρώπων με καρδιομεταβολικές νόσους για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ερευνητές επίσης εστίασαν σε 400 ζευγάρια διδύμων της έρευνας που ήταν ‘’αταίριαστα’’—δηλαδή οι 2 δίδυμοι σε ένα ζευγάρι διέφεραν όσον αφορά την εμφάνιση καρδιομεταβολικής νόσου και την πιθανότητα ανάπτυξης άνοιας.

Στους αταίριαστους διζυγωτικούς διδύμους, που μοιράζονταν το  50% των γονιδίων τους, ο δίδυμος με καρδιομεταβολική νόσο ήταν πιο πιθανό επίσης να είναι αυτός που εμφάνιζε άνοια.

Σε αταίριαστα ζεύγη μονοζυγωτικών διδύμων, ο κίνδυνος άνοιας ήταν παρόμοιος για τα 2 άτομα, άσχετα από την καρδιομεταβολική τους κατάσταση.

Η Abigail Dove, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ίδιοι γενετικοί παράγοντες ενδεχομένως συμβάλλουν σε καρδιομεταβολικές νόσους και άνοια.

 

Πηγές:
European Heart Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απογευματινά χειρουργεία: Κόντρα Γεωργιάδη - ΠΑΣΟΚ για τις αναφορές Δερβένη
Ποιος είναι ο ημερήσιος αριθμός βημάτων που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας [μελέτη]
Πώς να πούμε σε κάποιον ότι δεν είμαστε καλά