Στοιχεία για την κλινική εικόνα και τις επιπλοκές των παιδιών που προσβάλλονται από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV, παρέχουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε πρόσφατη έκθεση, επικαλούνται μελέτη η οποία διενεργήθηκε το 2022 και η οποία έδειξε πως το 28% έως 60% των νοσηλειών με προβλήματα του αναπνευστικού σε παιδιά κάτω των 3 μηνών συνδέθηκαν με τον RSV.

Στη Δανία, στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στη Νορβηγία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ετήσια επίπτωση του RSV που σχετίζεται με νοσηλείες ξεπερνά το 4% στην ηλικιακή ομάδα έως 2 μηνών. Στην ηλικιακή ομάδα 1 - 2 ετών, η επίπτωση κυμαίνεται από 1,3 έως 10,5 ανά 1.000 νοσηλείες.

Οι νοσηλείες βρέθηκαν πολύ λιγότερες στα πιο μεγάλα παιδιά και αυξάνεται μετά από την ηλικία των 65 ετών.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ECDC, η μόλυνση με RSV συνδέεται βραχυπρόθεσμα με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης οξείας μέσης ωτίτιδας (φλεγμονή ή λοίμωξη που εντοπίζεται στο μέσο αυτί), πνευμονία και υπερβολική χρήση αντιβιοτικών.

Συνδέεται μακροπρόθεσμα με πρώιμο παροδικό ή επαναλαμβανόμενο συριγμό, άσθμα και διαταραχή της πνευμονικής λειτουργίας.

Τα ποσοστά σοβαρής νόσησης είναι υψηλότερα στα παιδιά με άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των πρόωρων, αλλά μεγάλος αριθμός λοιμώξεων αναφέρεται και στα υγιή μικρά παιδιά.

Ευρωπαϊκή μελέτη σε υγιή τελειόμηνα βρέφη έδειξε πως η συχνότητα νοσηλειών σε παιδιά με λοίμωξη από RSV ήταν 1,8%, η συχνότητα λοίμωξης ήταν 26,2%, ενώ ανάγκη ιατρικής παρακολούθησης καταγράφηκε στο 14,1% των παιδιών.

Στους ενηλίκους, τα υψηλότερα ποσοστά νοσηλειών (47%) καταγράφονται σε άτομα από 75 έως 84 ετών, με συχνότητα λοίμωξης 2,25 ανά 1.000 άτομα. Για τους άνω των 856 ετών, η συχνότητα είναι 3,09 ανά 1.000.

Στοιχεία για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, η θετικότητα για RSV στα τεστ που γίνονται σε μαζικές δειγματοληψίες στην Ελλάδα κυμάνθηκε ανά εβδομάδα ως εξής:

  • 12 έως 18 Δεκεμβρίου: 9%.
  • 19 έως 25 Δεκεμβρίου: 13%.
  • 26 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου: 11%.
  • 2 έως 8 Ιανουαρίου: 5%.

Στην τελευταία έκθεση αναφέρεται πως η θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο