Η απώλεια όσφρησης στους ηλικιωμένους συνδέεται με κίνδυνο ευθραυστότητας, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο dr Nicholas Rowan, του Johns Hopkins Medicine, δήλωσε ότι όπως η απώλεια όρασης και ακοής έτσι και αυτή η αίσθηση εξασθενεί καθώς κάποιος μεγαλώνει.

Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι η βλάβη λειτουργιών στον οσφρητικό εντοπισμό και ευαισθησία συνδέεται με ευθραυστότητα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 160 ηλικιωμένων μεταξύ 2015 και 2016.

Η ηλικία τους ήταν τα 76 χρόνια κατά μέσον όρο. Εκτέθηκαν σε 5 μυρωδιές για τη μέτρηση του οσφρητικού  εντοπισμού και 6 μυρωδιές για τη μέτρηση των επιπέδων ευαισθησίας.

Τα αποτελέσματα ταιριάστηκαν με το σκορ ευθραστότητας (αδυναμία) με βάση 5 δείκτες - απώλεια βάρους, εξάντληση, αδυναμία, αργή βάδιση και χαμηλή σωματική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για κάθε αύξηση μιας μονάδας στα 2 σκορ, υπήρχε σημαντική μείωση της εικόνας ευθραυστότητας.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση αλλά η επίδραση είναι ότι βελτίωση στην όσφρηση συνδέεται με βελτιωμένη εικόνα υγείας και ανθεκτικότητα.

Οσο χειρότερη ήταν η αίσθηση όσφρησης τόσο μεγαλύτερη ευθραυστότητα είχε κάποιος. Αυτό υποδεικνύει ότι η απώλεια όσφρησης μπορεί να είναι μετρήσιμος και πιθανός παράγοντας κινδύνου ευθραυστότητας σε ηλικιωμένους.

Ο Rowan δήλωσε ότι εξετάσεις όσφρησης χρειάζονται λίγα λεπτά να γίνου και θα μπορούσαν να είναι πολύτιμο όπλο.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journals of Gerontology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα