Η επιλογή της χρήσης ωαρίων δότριας αφορά σε γυναίκες των οποίων η λειτουργία των ωοθηκών, πρώιμα ή όψιμα, φτάνει στο τέλος της. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες αυτές αδυνατούν να παράγουν πλέον ωάρια ή τα ωάρια που παράγουν είναι κακής ποιότητας.

Εννοούμε πρώιμη την έκπτωση της ωοθηκικής λειτουργίας όταν αυτό συμβαίνει πριν την ηλικία των 39 ετών. Όψιμη χαρακτηρίζεται η έκπτωση της ωοθηκικής λειτουργίας όταν συμβαίνει μετά την ηλικία των 45 ετών που είναι και το αναμενόμενο.

Το νομικό πλαίσιο

Το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας για τη δωρεά γενετικού υλικού είναι από τα πιο φιλελεύθερα στον κόσμο. Τον Ιούλιο του 2022 ο παλαιότερος νόμος 3305/2005 τροποποιήθηκε σε πολλές διατάξεις με τον νέο νόμο 4089/2022.

Με βάση τον νέο νόμο, η δότρια ωαρίων δεν είναι απαραίτητο να είναι ανώνυμη. Μπορεί να είναι επώνυμη και μάλιστα και συγγενής. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προέρχεται από την ‘πλάγια γραμμή’ κατά τον νομικό όρο. Δηλαδή αδέλφια, ξαδέλφια, θείες. Όχι μητέρα– κόρη – εγγονή (κάθετη γραμμή). Η ηλικία της δότριας παραμένει κάτω των 35 ετών.

Εξετάσεις

Στις αιματολογικές εξετάσεις ελέγχου της δότριας περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

  • Ανοσολογικός έλεγχος: HBsAg,HCV, HIV, VDRL
  • Έλεγχος για στίγμα (φορέας) μεσογειακής ή δρεπανοκυτταρικής αναιμίας
  • Έλεγχος για κυστική ίνωση
  • Καρυότυπος
  • Έλεγχος για μυϊκή δυστροφία Duchenne
  • Έλεγχος για φορείς εύθραυστου Χ χρωμοσώματος

Πρέπει να αναφερθεί ότι ένα πλήρες ιστορικό, η γυναικολογική εξέταση και ο υπερηχογραφικός έλεγχος λαμβάνεται ούτως ή άλλως, ώστε να διασφαλίζει και να επιβεβαιώνει την καλή σωματική και ψυχική υγεία της δότριας.

Αποζημίωση

Για τη δότρια ωαρίων, ο νομοθέτης προβλέπει πλέον σχετική χρηματική αποζημίωση που από 1.200 ευρώ κυμαίνεται πλέον μεταξύ 2.200-3.000 ευρώ, με απόδοση των χρημάτων πλέον από τη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Έτσι, πλέον ελαχιστοποιείται η περίπτωση του trafficking.

Τράπεζες κρυοσυντήρησης ωαρίων

Με το νέο νομοσχέδιο δίνεται πλέον η δυνατότητα και στη χώρα μας να δημιουργηθούν  τράπεζες κρυοσυντήρησης αγονιμοποιήτων ωαρίων. Καθώς επίσης και εισαγωγή αγονιμοποίητων ωαρίων από αντίστοιχες τράπεζες του εξωτερικού. Αυτό θα λύσει το πρόβλημα της αυξημένης ζήτησης ωαρίων που υπάρχει πλέον και στη χώρα μας.

Τα παραπάνω καθιστούν τη χώρα μας επίζηλο τόπο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και σε χώρες του εξωτερικού, όπου το νομικό και θρησκευτικό πλαίσιο δεν επιτρέπουν τη χρήση ωαρίων δότριας ή γενικά μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας.

Οι τράπεζες κρυοσυντήρησης ωαρίων θα είναι διαπιστευμένες από την Ανώτατη Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ώστε να λειτουργούν με τις συνθήκες που έχει αυτή ορίσει. Υπάρχει πλέον Εθνικό Μητρώο δοτριών, ώστε μια δότρια να ξεπερνά το όριο των δέκα τέκνων στην ελληνική επικράτεια.

Η ζήτηση ωαρίων δότριας αυξήθηκε στις μέρες μας και για ένα ακόμα λόγο. Το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας για τεκνοποίηση αυξήθηκε από το 50ο στο 54ο. Αυτό βέβαια σημαίνει τεκνοποίηση σε γυναίκες που είτε βρίσκονται στο όριο της εμμηνόπαυσης είτε αυτή έχει εγκατασταθεί προ πολλού.

Η διαδικασία

Η προετοιμασία της λήπτριας για τη μεταφορά των εμβρύων που προέκυψαν από τη γονιμοποίηση των ωαρίων της δότριας με τα σπερματοζωάρια του συντρόφου της λήπτριας, γίνεται με σχετικά απλό τρόπο. Αφορά στην προετοιμασία του ενδομητρίου με χάπια που περιέχουν οιστρογόνα (βαλεριανή οιστραδιόλη) από το στόμα για 12-14 ημέρες. Το πάχος και η υφή του ενδομητρίου ελέγχονται υπερηχογραφικά εκείνο το χρονικό διάστημα. Ακολούθως προστίθεται και προγεστερόνη κολπικά αλλά και υποδόρια για 4-6 ημέρες πριν την εμβρυομεταφορά. Να τονισθεί εδώ ότι με την επίτευξη της εγκυμοσύνης,  η παραπάνω φαρμακευτική αγωγή πρέπει να συνεχιστεί έως την 10η εβδομάδα κύησης.

Στις γυναίκες λήπτριες που έχουν ξεπεράσει το 50ο έτος της ηλικίας πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Γι’ αυτό ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι πρέπει να δίνεται άδεια από την Ανώτατη Αρχή ΥΑ μέσα από την οποία θα γνωμοδοτείται ότι η γυναίκα είναι υγιής και ικανή να κυοφορήσει όχι μόνο από τον γυναικολόγο αναπαραγωγής αλλά και από καρδιολόγο ή παθολόγο, καθώς και ειδικό στην γνωμάτευση ελέγχου μαστού (μαστογραφία + υπερηχογράφημα μαστών).

Σε κάθε λήπτρια ωαρίων θα πρέπει να προσφέρονται περί τα 8-10 ώριμα ωάρια προς γονιμοποίηση.

Ποσοστά επιτυχίας

Τα ποσοστά επιτυχίας με ωάρια δότριας είναι υψηλά και ξεπερνούν το 60% και αυτό γιατί το DNA (το γενετικό υλικό) της δότριας, λόγω ηλικίας δίνει έμβρυα στατιστικά πολύ καλής ποιότητας και  το σημαντικότερο, έχουν πολύ μικρότερο ποσοστό χρωμοσωμιακών ανωμαλιών.

Συμπερασματικά, η χρήση ωαρίων δότριας είναι μία αξιόπιστη επιλογή για γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας ή γυναίκες που η ωοθηκική τους λειτουργία σταμάτησε πρόωρα. Με αυτόν τον τρόπο, γρήγορα και αξιόπιστα, το όνειρό τους για ένα παιδί γίνεται πραγματικότητα!

 

More info:

www.karantzisivf.gr & https://www.facebook.com/karantzisivf/


Τηλ. 210 6424198 | Βασ. Σοφίας 117, Αθήνα

Τηλ. 211 7500510 | ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ, Φλέμινγκ 15, Μαρούσι, Αθήνα

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης