Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports Medicine, συνδέει την έκθεση στο βακτήριο Salmonella με κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο.

Οι ερευνητές του University of Illinois Chicago, μελέτησαν δείγματα ιστών καρκίνου στο παχύ έντερο ανθρώπων και ζώων και διαπίστωσαν ότι η έκθεση στη Salmonella συνδεόταν με καρκίνο στο παχύ έντερο που αναπτύχθηκε νωρίτερα και ήταν μεγαλύτερος.

Οι ερευνητές πρώτα εξέτασαν στοιχεία έρευνας από την Ολλανδία σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου, που ανακάλυψε ότι δείγματα ιστού που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια εγχείρησης για την πάθηση με αντισώματα Salmonella έτειναν να είναι από ανθρώπους με χειρότερη εικόνα καρκίνου στο παχύ έντερο.

Με στελέχη Salmonella που απομονώθηκαν από τα δείγματα ιστών, οι ερευνητές μελέτησαν ποντικούς με καρκίνο παχέος εντέρου που είχαν εκτεθεί στο βακτήριο.

Παρατήρησαν επιτάχυνση στην ανάπτυξη και μεγαλύτερους όγκους σε ποντικούς με έκθεση στη Salmonella.

Οι συνεργάτες τους στην Ολλανδία επίσης μελέτησαν το βακτήριο in vitro. Συνδύασαν καρκινικά και προκαρκινικά κύτταρα ανθρώπου με το στέλεχος της Salmonella στο εργαστήριο και μέτρησαν ανάπτυξη ή αλλαγές στον όγκο.

Ειδαν ότι ακόμα και μια λοίμωξη από Salmonella προκαλούσε μεταμόρφωση και ότι κάθε λοίμωξη από το βακτήριο αύξανε εκθετικά το ρυθμό κυτταρικής μεταμόρφωσης.
Οι καλλιέργειες ιστών ποντικών δείχνουν οτι η λοίμωξη από Salmonella είχε χρόνια επίδραση στην επιτάχυνση της ανάπτυξης όγκου.

Πηγές:
Cell Reports Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου