Η εμμηνόπαυση συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες και χαρακτηρίζεται από πολύ γνωστά συμπτώματα - εξάψεις, χαμηλή ενέργεια, έλλειψη σεξουαλικής ορμής. Σωματικά στους άνδρες δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο - από την άποψη ότι δεν χάνουν την αναπαραγωγική τους ιδιότητα, παρά το γεγονός ότι η τεστοστερόνη αρχίζει να φθίνει αργά και σταθερά από την ηλικία των 30 και μετά.

Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για "ανδρική εμμηνόπαυση"; Όχι. Πιθανότατα όχι, αλλά μπορούμε να ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε έναν άνδρα όταν περνούν τα χρόνια.

Έλλειψη σεξουαλικών ορμονών

Όπως είπαμε, η διαφορά είναι ότι η τεστοστερόνη και άλλες ανδρικές ορμόνες γενικά εξαφανίζονται αργά και σταδιακά. Οι ανδρικές ορμόνες αρχίζουν να μειώνονται στα 30 ή στα 40 ενός άνδρα, αλλά δεν μειώνονται τόσο δραματικά όσο στις γυναίκες. Και εν τέλει στους άνδρες δεν έχει πάντα τόση σημασία: Μερικοί άνδρες με σχετικά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης εξακολουθούν να παλεύουν με την εξασθένιση της λίμπιντο, την έλλειψη ενέργειας και άλλες συνέπειες της γήρανσης.

Όταν η τεστοστερόνη εξαφανίζεται

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να μειωθεί η τεστοστερόνη - για παράδειγμα οι άνδρες που ακολουθούν θεραπεια για καρκίνο του προστάτη. Αυτοί οι άνδρες είναι επιρρεπείς σε κατάθλιψη, εξάψεις, σπασμένα κόκαλα, αναιμία, μεγέθυνση του μαστού, προβλήματα με τη σκέψη, απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης και συνολική πτώση της ποιότητας ζωής.

Είναι καλή η ιδέα η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης;

Οι ηλικιωμένοι άνδρες μπορεί να αναρωτιούνται αν η αύξηση της τεστοστερόνης θα τους βοηθήσει να ανακτήσουν λίγη από τη νεότητά τους. Ωστόσο, δεν συνιστάται αυτό, επειδή η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων θρομβώσεων.

Σε γενικές γραμμές, το ζήτημα της μείωσης ορμονών στους άνδρες δεν είναι τόσο σημαντικό όσο στις γυναίκες, από την άποψη ότι τα "συμπτώματα" αυτά μπορεί να σχετίζονται με πολλά ακόμα πράγματα - και έχουν μεθόδους αντιμετώπισης που θα σας βοηθήσουν να επαναφέρετε το επίπεδο ζωής σας σε καλύτερο σημείο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;