Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, περιγράφει ότι η πρόσληψη φρουκτόζης από σακχαρούχα ροφήματα μπορεί να προκαλέσει καρδιομεταβολικές διαταραχές. Αντίθετα, η φρουκτόζη από φρούτα φάνηκε να είναι καλή για την καρδιομεταβολική υγεία.

Υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσει διάφορα θέματα υγείας, όπως διαβήτη και παχυσαρκία. Η φρουκτόζη είναι γνωστό πως βλάπτει το μεταβολισμό γλυκόζης, αυξάνει τη σύνθεση λιπαρών οξέων και προκαλεί φλεγμονή.

Στη νέα έρευνα επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ πρόσληψης φρουκτόζης από διάφορες διατροφικές πηγές και βιοδεικτών καρδιομεταβολικών παθήσεων και φλεγμονής.

Αναλύθηκαν στοιχεία από 3 μεγάλες έρευνες σε Αμερικανούς ενήλικες, με 6.858 άντρες, 15.400 γυναίκες και ακόμα 19.456 γυναίκες,.
Κανένας δεν είχε διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο στην έναρξη.

Τα στοιχεία αποκτήθηκαν από ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης φρουκτόζης. Ελήφθησαν υπόψη 3 πηγές, όπως φρούτα, χυμοί κα σακχαρούχα ροφήματα.

Τα δείγματα αίματος αναλύθηκαν για 14 γλυκαιμικούς δείκτες καθώς και δείκτες φλεγμονής και λιπιδίων. Αυτοί είναι γνωστό πως σχετίζονται με την παθογένεση διαβήτη, καρδιαγγειακών νόσων και καρκίνου.

Η ανάλυση από 3 ομάδες έδειξε ότι οι άντρες είχαν υψηλότερη πρόσληψη φρουκτόζης. Το φρούτο ήταν κύρια πηγή φρουκτόζης σε όλες της ομάδες.
Η πρόσληψή της από σακχαρούχα ροφήματα ήταν υψηλότερη στους άντρες. Σε όλες τις ομάδες, όσοι δεν κάπνιζαν, κατανάλωναν λιγότερο αλκοόλ, είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ ή έκαναν περισσότερη άσκηση, ήταν πιο πιθανό να κάνουν υψηλότερη πρόσληψη φρουκτόζης από φρούτα και χυμούς.

Τα ευρήματα της ανάλυσης έδειξαν ότι αύξηση 20 gm την ημέρα της πρόσληψης φρουκτόζης συνδεόταν με υψηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής και τριγλυκεριδίων και χαμηλότερα επίπεδα αδιπονεκτίνης και χοληστερόλης HDL.

H σχέση μεταξύ πρόσληψης φρουκτόζης και επιπέδων δεικτών φλεγμονής ήταν πιο βαθιά σε συμμετέχοντες με υψηλότερο ΔΜΣ και μειωμένη άσκηση,
Λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες πηγές χωριστά, τα σακχαρούχα ροφήματα φάνηκε να προκαλούν δυσμενείς αλλαγές στους περισσότερους δείκτες που ελέγχθηκαν.

Η πρόσληψη χυμού φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα πεπτιδίου - C, τριγλυκεριδίων και χαμηλότερα επίπεδα αδιπονεκτίνης.
Η φρουκτόζη από τα φρούτα φάνηκε να συνδέεται με καλά επίπεδα καρδιομεταβολικών δεικτών και φλεγμονής.

Η αντικατάσταση 20 gm/την ημέρα φρουκτόζης σε σακχαρούχα ροφήματα με φρουκτόζη από φρούτα, προκάλεσε μείωση σε δείκτες φλεγμονής, λιπιδίων και σακχάρου.
Η έρευνα έδειξε ότι η φρουκτόζη από χυμούς και σακχαρούχα ροφήματα μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικό προφίλ στο αίμα, αρκετών καρδιομεταβολικών δεικτών και δεικτών φλεγμονής. Αντίθετα, η πρόσληψη από τα φρούτα μπορεί να έχει οφέλη στην υγεία.

Πηγές:
The American Journal of Clinical Nutrition,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Το 4ο RUN – BIKE – CARE θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]