Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η νόσος Πάρκινσον μπορεί ενδεχομένως να ξεκινά στο έντερο.

Σχεδόν 30% των εντερικών βακτηρίων σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον διέφεραν από αυτούς χωρίς τη νόσο, αναφέρει έρευνα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων.

Η  Ayse Demirkan, του University of Surrey, δήλωσε ότι οι θάνατοι και οι αναπηρίες από τη νόσο αυξάνονται ταχύτερα από άλλες νευρολογικές νόσους παγκοσμίως. Οι διαγνώσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια.

Η Demirkan δήλωσε ότι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό καθώς δεν υπάρχει θεραπεία.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει προς πιθανή σχέση μεταξύ βακτηρίων στο έντερο και τη νόσο- αν και ήταν μικρές.

Η έρευνα έγινε σε 490 ανθρώπους με Πάρκινσον και 234 νευρολογικά υγιείς. Ο καθένας έδωσε δείγμα κοπράνων και πληροφορίες.

Όταν αναλύθηκαν τα δείγματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βακτήρια, γονίδια και βιολογικές οδοί διέφεραν περισσότερο από 30% σε όσους είχαν νόσο Πάρκινσον.

Ένα παράδειγμα είναι το βακτήριο  Bifidobacterium dentium, που είναι γνωστό πως προκαλεί λοιμώξεις, όπως εγκεφαλικό απόστημα.

Ηταν 7 φορές περισσότερο σε ανθρώπους με Πάρκινσον ενώ τα επίπεδα του Roseburia intestinalis, που βρίσκεται σε υγιές παχύ έντερο ήταν  7.5 φορές χαμηλότερα.

Ομάδα βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις -Escherichia coli, Klebsiella pneumonia και Klebsiella quasipneumoniae – ήταν αυξημένα σε όσους είχαν Πάρκινσον.

Η Demirkan δήλωσε ότι η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί για να απαντήσει αν τα βακτήρια καθαυτά είναι η αρχική αιτία της νόσου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]