Η υπέρταση και ο διαβήτης είναι δυο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, που μπορούν να ρυθμιστούν με φάρμακα, μειώνοντας τον κίνδυνο, αναφέρει ο George Howard, του University of Alabama.

Η νέα έρευνα που πραγματοποίησε, έδειξε ότι η σχέση τους με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί ενδεχομένως να είναι μικρότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν και άλλοι παράγοντες κινδύνου δεν αλλάζουν με την ηλικία.

Αυτές οι διαφορές στους παράγοντες κινδύνου, υποδεικνύουν ότι ο καθορισμός του αν κάποιος έχει υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό μπορεί ενδεχομένως να διαφέρει με βάση την ηλικία του.

Η έρευνα έγινε σε 28.235 ανθρώπους που είχαν υποστεί προηγουμένως εγκεφαλικό επεισόδιο. Από αυτούς το 41% ήταν έγχρωμοι και το 59% λευκοί. Παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες πέρασαν από συνέντευξη και εξετάσεις για την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονταν η υπέρταση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η κολπική μαρμαρυγή, η καρδιοπάθεια και η υπερτροφία αριστερής κοιλίας.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες κάθε 6 μήνες επιβεβαιώνοντας τα εγκεφαλικά εξετάζοντας τα ιατρικά αρχεία. Κατά τη διάρκεια της έρευνας υπήρξαν 1.405 εγκεφαλικά επεισόδια  σε 276.074 άνθρωποέτη.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ηλικιακές ομάδες. Το ηλικιακό εύρος ποίκιλλε ελαφρά με βάση τα στοιχεία που αναλύθηκαν. Γενικά, η ομάδα τω ν νεότερων είχε ηλικία 45-69, η μεσαία ανθρώπους στο τέλος των 60- 70sκαι των ηλικιωμένων ηλικία 74 και άνω.

Φάνηκε ότι άνθρωποι με διαβήτη στη νεότερη ομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες για εγκεφαλικό σε σχέση με ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας χωρίς διαβήτη, ενώ άνθρωποι με διαβήτη στις μεγαλύτερες ηλικίες είχαν 30% υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σύγκριση με ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας χωρίς διαβήτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι με υπέρταση στη νεότερη ηλικιακά ομάδα είχαν 80% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας χωρίς υπέρταση, ενώ ο κίνδυνος μειώθηκε στο 50% σε ανθρώπους με υπέρταση στην ομάδα μεγαλύτερης ηλικίας σε σύγκριση με ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας χωρίς υπέρταση.

Όταν εξετάστηκε η φυλή, ανακάλυψαν υψηλότερο κίνδυνο στους έγχρωμους της νεότερης ηλικιακά ομάδας σε σύγκριση με τους λευκούς αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Για παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, κολπική μαρμαρυγή και υπερτροφία αριστερής κοιλίας, δεν φάνηκε αλλαγή του κινδύνου λόγω ηλικίας.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι η αγωγή για υπέρταση και διαβήτη δεν είναι σημαντική στις μεγάλες ηλικίες.

Επίσης, ότι παρόλο που η επίδραση των παραγόντων κινδύνου μειώνεται με την ηλικία, ο συνολικός αριθμός ανθρώπων με εγκεφαλικό σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί ακόμα να είναι μεγαλύτερος, καθώς ο συνολικός κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται με την ηλικία.

Περιορισμός της έρευνας ήταν ότι οι παράγοντες κινδύνου των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν  μια φορά, στην έναρξη.

Πηγές:
Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το 2025 θα ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του νοσοκομείου "Άγιος Σάββας"
Τέμπη: Ανεξίτηλα ψυχικά τραύματα σε επιζώντες της τραγωδίας
Ιδέες για κέτο πρωινό