Χημειοθεραπεία 4 φαρμάκων οδήγησε σε μακρύτερη επιβίωση έναντι θεραπείας με 2 φάρμακα, σε κλινική δοκιμή φάσης 3 για τον μεταστατικό καρκίνο  στο πάγκρεας.

Η μελέτη εκτιμάται ότι είναι η πρώτη στον μεταστατικό καρκίνο παγκρέατος εδώ και σχεδόν μια δεκαετία που έχει θετικό τελικό σημείο για τη συνολική επιβίωση.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συμπόσιο ASCO την Παρασκευή στο Σαν Φρανσίσκο.

Για την έρευνα, 770 ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε ένα από δυο πλάνα χημειοθεραπείας. Ασθενείς στην ομάδα των 4 φαρμάκων είχε συνολική επιβίωση 11,1 μήνες έναντι  9,2 μηνών σε όσους έλαβαν τα 2 φάρμακα.

Η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου, επίσης αυξήθηκε στην ομάδα των 4 φαρμάκων  (7.4 μήνες έναντι 5.6 μηνών με τα 2).

Αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες ,όπως διάρροια, ναυτία και χαμηλά επίπεδα καλίου ήταν πιο συχνά σε ασθενείς που έλαβαν τα 4 φάρμακα, ενώ η αναιμία και τα χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια ήταν πιο συνήθη στην άλλη ομάδα.

Η θεραπεία με τα 4 φάρμακα αποτελείτο από liposomal irinotecan, 5-fluorouracil/leucovorin και oxaliplatin (NALIRIFOX).

Η θεραπεία των 2 φαρμάκων αποτελείτο από nab-paclitaxel και gemcitabine.

Ο Zev Wainberg δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η πιο επιθετική χημειθεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για όσους ασθενείς μπορούν να την ανεχτούν.

Η κλινική δοκιμή περιέλαβε ασθενείς από 25 χώρες. Κύρια ερευνήτρια ήταν η Dr. Eileen O'Reilly, του Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Πηγές:
University of California, Los Angeles

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση