Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Βρετανία έχασαν την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής για την πρόληψη καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η ομάδα του British Heart Foundation (BHF) εξέτασε τα δεδομένα συνταγογράφησης για τους πρώτους 18 μήνες μετά το ξέσπαμα της Covid.

Περίπου 491.000 άνθρωποι - 27.000 το μήνα - φαίνεται να έχουν χάσει την ευκαιρία σχετικά με χάπια για την αρτηριακή πίεση και 316.000 δεν έλαβαν θεραπεία για τη μείωση της χοληστερόλης τους.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι όποιος χρειάζεται θεραπεία θα τη λάβει.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι συνήθεις υπηρεσίες του NHS διαταράχθηκαν σοβαρά.

Για παράδειγμα, υπήρξε μείωση στη διάγνωση, την παρακολούθηση και τη θεραπεία της υπέρτασης και άλλων παραγόντων κινδύνου καρδιακών νόσων και παθήσεων του κυκλοφορικού.

Αν και το NHS ανέλαβε δράση, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερων από 220.000 πιεσόμετρων για χρήση στο σπίτι, τα δεδομένα δείχνουν ότι δύο εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι στην Αγγλία καταγράφηκαν ως έχοντες ρυθμισμένη υπέρταση το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι ερευνητές του BHF ανέλυσαν 1,32 δισεκατομμύρια αρχεία συνταγών που χορηγούνται τακτικά στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2021.

Η επικεφαλής ερευνήτρια καθηγήτρια Reecha Sofat, του  Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, είπε ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Medicine, υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο που είχε η Covid σε άλλες σημαντικές παθήσεις υγείας: «Παρά την απίστευτη δουλειά του προσωπικού του NHS, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ακόμα δεν εντοπίζουμε άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν από την πανδημία».

Είπε ότι ήταν κάτι περισσότερο από μια στιγμιαία διακοπή και ότι θα χρειαζόταν χρόνος για να καλυφθεί.

«Το NHS έχει ήδη κάνει σημαντικά και θετικά βήματα προς τον εντοπισμό των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση όσο το δυνατόν νωρίτερα.

«Ωστόσο, χρειαζόμαστε αυτή η εστίαση να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα για να αποτραπεί οποιαδήποτε αύξηση των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων που θα συμβάλλουν σε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκεται ήδη υπό ακραία πίεση».

Η καρδιολόγος Dr Sonya Babu-Narayan, Αναπληρώτρια Ιατρική Διευθύντρια στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Βλέπουμε και πάλι ξεκάθαρα στοιχεία της μεγάλης διαταραχής υγειονομικής περίθαλψης που υπέστησαν οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

"Αλλά δεν είναι πολύ αργά για να περιορίσουμε τη ζημιά. Αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν πώς η επαναφορά της υγειονομικής περίθαλψης της καρδιάς μπορεί να περιορίσει την πρόσθετη πίεση που οι παράγοντες κινδύνου - όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση - θα έθεταν στο NHS."

Πηγές:
Nature Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα