Mε την έναρξη του νέου έτους, η GlobalData κυκλοφόρησε μια νέα έκθεση που παρέχει μια ματιά στο τι να περιμένουμε στον χώρο των κλινικών δοκιμών το 2023. Η έκθεση εξετάζει τις κλινικές δοκιμές που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν φέτος.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι έως και το 43% των προγραμματισμένων δοκιμών φέτος είναι Φάσης II. Εντός της Φάσης ΙΙ, οι περισσότερες δοκιμές έχουν προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης τον Ιανουάριο. Ακολουθεί η Φάση Ι (25%), η Φάση III (22%) και η Φάση IV (10%).

Όταν πρόκειται για μεμονωμένες δοκιμές έναντι πολυεθνικών, οι κλινικές μελέτες μιας χώρας κυριαρχούν το 2023 με ποσοστό 89,8% σε σύγκριση με τις πολυεθνικές δοκιμές που καταλαμβάνουν το 10,2%. Ενώ οι χορηγοί εκτός του κλάδου αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των δοκιμών σε μία χώρα (63,1%), οι χορηγοί εντός του κλάδου ηγούνται των πολυεθνικών κλινικών μελετών  (74,2%).

Τέτοιες τάσεις μπορεί να εξηγηθούν από τη διαθεσιμότητα πόρων.  Η Brooke Wilson, αναπληρώτρια διευθύντρια έρευνας και ανάλυσης στην GlobalData εξηγεί ότι οι χορηγοί εκτός του κλάδου, που είναι συνήθως πανεπιστήμια και ιδρύματα, μπορεί να έχουν περιορισμένη χρηματοδότηση για να φτάσουν σε άλλες χώρες για τη δημιουργία δοκιμών. Επίσης, οι φαρμακευτικές εταιρείες τείνουν να ερευνούν νέες μοριακές οντότητες και πρέπει να κάνουν δοκιμές σε ένα ευρύ φάσμα γεωγραφικών τοποθεσιών με γενετική ποικιλομορφία.

Η ογκολογία ως τομέας θεραπείας και ο πόνος ως ένδειξη έχουν τον υψηλότερο αριθμό επερχόμενων δοκιμών το 2023, και αυτό είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, λέει η Wilson. Η Covid-19 κατέλαβε το χώρο των κλινικών δοκιμών το 2021, αλλά ακόμη και τότε ο αριθμός των δοκιμών Covid-19 μειώθηκε δραματικά σε σύγκριση με το 202. Το 2023, η ένδειξη αυτή πέφτει στην τέταρτη θέση. Η Wilson εξηγεί ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται σε εγκεκριμένα εμβόλια και διαθέσιμες θεραπείες.

Με τις αποκεντρωμένες κλινικές μελέτες (DCT) να αυξάνονται την τελευταία δεκαετία και να επιταχύνονται από την πανδημία Covid-19, το 6% των προγραμματισμένων δοκιμών ανέφερε τη χρήση ενός ή περισσότερων αποκεντρωμένων εξαρτημάτων. 

Παρόμοια με τις προγραμματισμένες δοκιμές, οι περισσότερες μελέτες με ημερομηνίες ολοκλήρωσης το 2023 βρίσκονται στη Φάση ΙΙ (46%), ακολουθούμενες από τη Φάση Ι (21%), τη Φάση IV (18%) και τη Φάση ΙΙΙ (15%). 

Περιφερειακά, η Ασία-Ειρηνικός (APAC) έχει τον υψηλότερο αριθμό δοκιμών με εκτιμώμενες ημερομηνίες λήξης το 2023, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Οι περισσότερες από αυτές τις δοκιμές είναι μελέτες μιας χώρας.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ ως χώρα έχουν τον υψηλότερο αριθμό δοκιμών, ακολουθούμενες από την Κίνα και την Ινδία. Η έκθεση αναφέρει ότι οι τρεις πρώτες χώρες ήταν οι ίδιες και πέρσι. Μετά από μια πενταετή πτώση της δοκιμαστικής δραστηριότητας και την αργή ανάκαμψη μετά την πανδημία, φέτος, το Ηνωμένο Βασίλειο είδε μια αχτίδα ελπίδας και ανέβηκε στην κατάταξη.

Όσον αφορά την αποκέντρωση, το 5% των κλινικών δοκιμών με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2023 έχουν τουλάχιστον ένα στοιχείο DCT. Ενώ η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη και η APAC πρωτοστατούν στις δοκιμές μιας χώρας με στοιχεία αποκέντρωσης, οι πολυεθνικές DCT διεξάγονται περισσότερο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς και στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Η τελευταία τάση μπορεί να εξηγηθεί από τον χαμηλό αριθμό δοκιμών που εκτελούνται σε αυτές τις περιοχές. 

Πηγές:
clinicaltrialsarena.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ