Ο όρος χημική εγκυμοσύνη μπορεί να είναι παραπλανητικός και πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ονομάζουν το φαινόμενο πολύ πρόωρη αποβολή. Αυτός ο τύπος απώλειας εγκυμοσύνης συμβαίνει συνήθως μέσα στις πρώτες περίπου πέντε εβδομάδες, οπότε μπορεί να είχατε χημική εγκυμοσύνη και να μην το γνωρίζετε.

Τι είναι η χημική εγκυμοσύνη;

Μια χημική εγκυμοσύνη είναι μια πολύ πρώιμη απώλεια εγκυμοσύνης. Ονομάστηκε χημική εγκυμοσύνη επειδή υπάρχουν χημικές αλλαγές στο αίμα ή τα ούρα που εμφανίζονται σε τεστ εγκυμοσύνης. Μπορείτε να έχετε θετικό αποτέλεσμα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να δείτε οτιδήποτε σε σάρωση υπερήχων. Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν πριν από τις 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης, αλλά εκείνες που συμβαίνουν πριν από οτιδήποτε μπορεί να εμφανιστεί σε έναν υπέρηχο, συνήθως πριν από πέντε εβδομάδες, ονομάζονται χημικές εγκυμοσύνες.

Πώς ξέρετε αν έχετε χημική εγκυμοσύνη;

Οι χημικές εγκυμοσύνες συμβαίνουν συνήθως πριν κλείσετε πέντε εβδομάδες εγκυμοσύνης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ανιχνεύσετε πολύ πρώιμες εγκυμοσύνες λίγο πριν ή λίγο μετά από μια χαμένη περίοδο. Υπάρχουν τρεις κοινές περιπτώσεις:

Δεν ξέρετε ότι είχατε χημική εγκυμοσύνη

Μπορεί να έχετε πολύ πρώιμη αποβολή χωρίς να γνωρίζετε ότι ήσασταν έγκυος. Η περίοδός σας μπορεί να είναι η ίδια με την κανονική, μπορεί να είναι λίγο βαρύτερη ή πιο οδυνηρή και μπορεί να είναι μια μέρα ή δύο αργοπορημένη. Οι περισσότερες γυναίκες θα συμφωνούσαν ότι αυτές οι καταστάσεις θα ήταν φυσιολογικές, έτσι ώστε να μην έχουν καν ελεγχθεί για εγκυμοσύνη.

Κάνατε ένα τεστ εγκυμοσύνης και είναι θετικό

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν χημικές ουσίες στα ούρα σας από ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο. Κάνετε ένα δεύτερο λίγες μέρες αργότερα και είναι αρνητικό. Η εγκυμοσύνη δεν ήταν επιτυχής.

Είχατε ένα θετικό τεστ, αλλά αρχίσατε να αιμορραγείτε σύντομα

Το θετικό τεστ υποδεικνύει ότι υπήρχε ένα έμβρυο, αλλά δεν θα υπάρξει τίποτα που θα δούμε ακόμα σε μια σάρωση.

Οι χημικές εγκυμοσύνες συμβαίνουν τόσο νωρίς κατά την εγκυμοσύνη, που κανένα από τα τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως η ναυτία ή οι αλλαγές του στήθους, δεν έχουν χρόνο να ξεκινήσουν και να σας βάλουν σε υποψίες - ακόμα και αν δοκιμάζετε συνειδητά να μείνετε έγκυος.

Η πιο συνηθισμένη εξήγηση για τη χημική εγκυμοσύνη είναι ένα πρόβλημα με τα χρωμοσώματα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Τα χρωμοσώματα περιέχουν το DNA και μπορεί να υπάρξουν ανωμαλίες σε αυτό που εμποδίζουν την πρόοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι συνήθως ένα γεγονός που απλώς μπορεί να συμβεί και δεν σχετίζεται με δικά σας προβλήματα υγείας ή του συντρόφου σας. Δεν είναι κάτι για το οποίο θα μπορούσατε να κάνετε κάτι για να το προβλέψετε.

Επιπλέον, εφόσον αυτό συμβαίνει σε τόσο πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης, το σώμα σας θα επανέλθει από μόνο του πολύ σύντομα. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε περίεργα ή και άσχημα μετά από μια χημική εγκυμοσύνη, ειδικά αν προσπαθούσατε να μείνετε έγκυος. Αλλά η χημική εγκυμοσύνη δεν πρέπει να θεωρείται το ίδιο με μια αποβολή: Κάτι πήγε λάθος στην διαδικασία προτού καλά-καλά αρχίσει.

Μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που προκαλούν την τερματισμό της εγκυμοσύνης πολύ γρήγορα. Αυτοί όμως οι παράγοντες χρειάζονται και πολλή παραπάνω έρευνα για να επιβεβαιωθούν. Περιλαμβάνουν:

Μη φυσιολογική εμφύτευση

Για να αναπτυχθεί σωστά, το έμβρυο πρέπει να εμφυτευτεί στο τοίχωμα της μήτρας. Αν προσπαθήσει να εμφυτευτεί αλλού, όπως στις σάλπιγγες, τότε η εγκυμοσύνη αποτυγχάνει.

Ορμονικές ανωμαλίες

Όταν συμβαίνει η γονιμοποίηση, οι ορμόνες που απελευθερώνονται ενεργοποιούν μια σειρά άλλων ορμονών στο σώμα. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτήν την αλυσίδα, η εγκυμοσύνη θα μπορούσε να λήξει νωρίς.

Ανωμαλίες της μήτρας

Ένα έμβρυο μπορεί να μην καταφέρει την εμφύτευση και την ανάπτυξη αν η μήτρα είναι σε μη φυσιολογικό σχήμα. Αυτό είναι συνήθως κάτι που υπάρχει από τη γέννηση, και δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες με ανωμαλίες της μήτρας έχουν προβλήματα με την εγκυμοσύνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: Προσοχή σε 20 προϊόντα μελιού που περιέχουν δραστικές ουσίες [κατάλογος]
Καρκίνος παχέος εντέρου: Προειδοποιητικά σημάδια που παραβλέπονται στις νεότερες ηλικίες
Γερμανία: Σε ύψος ρεκόρ οι θάνατοι από ναρκωτικά το 2023