Ηλικιωμένοι με πιο σοβαρή απώλεια ακοής είναι πιο πιθανό να έχουν άνοια, αναφέρει έρευνα του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, αλλά περιστατικά άνοιας ήταν χαμηλότερα σε συμμετέχοντες σε έρευνα, που φορούσαν ακουστικά βοηθήματα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης παρατηρήσει σχέση μεταξύ απώλειας ακοής και άνοιας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA και ανέλυσε στοιχεία της μελέτης National Health and Aging Trends Study, που συνεχίζεται από το  2011.

Χρησιμοποίησε αντικειμενική μέτρηση ακοής αντί για υποκειμενικές γνώμες καθώς και στοιχεία που έχουν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ.

Η ανάλυση έγινε σε 2.413 ανθρώπους, μισοί από τους οποίους ήταν άνω των 80 ετών, και έδειξε σαφή σχέση μεταξύ έντασης της απώλειας ακοής και της άνοιας.

Στους συμμετέχοντες με μέτρια/σοβαρή απώλεια ακοής η εμφάνιση άνοιας ήταν 61% υψηλότερη έναντι συμμετεχόντων με φυσιολογική ακοή.

Τα καλά νέα είναι ότι πιθανόν υπάρχει παράπλευρο όφελος στα ακουστικά βοηθήματα. Η μελέτη έδειξε ότι σε 853 συμμετέχοντες με μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής, τα ακουστικά βοηθήματα συνδέονταν με 32% χαμηλότερη εμφάνιση άνοιας.

Πηγές:
JAMA

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο