Σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστοί γιατροί και καθηγητές πανεπιστημίου εμφανίζονται δήθεν να διαφημίζουν την "θαυματουργή" δράση σκευασμάτων, με τα οποία μπορεί κάποιος να καθαρίσει "στο σπίτι" τα αιμοφόρα αγγεία και να προλάβει το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Θύματα της συγκεκριμένης απάτης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων ο εντατικολόγος του "Γ. Παπανικολάου" Νικόλαος Καπραβέλος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Αμφότεροι προσέφυγαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. με μηνυτήριες αναφορές κατ΄ αγνώστων. Όπως επισημαίνουν, μιλώντας στο iatronet.gr, παρά τις νομικές τους ενέργειες, οι αναρτήσεις των απατεώνων εξακολουθούν να διαμοιράζονται στο Διαδίκτυο, πλήττοντας το κύρος επιστημόνων και - κυρίως - αφήνοντας εκτεθειμένους ανυποψίαστους πολίτες σε δυνητικό κίνδυνο για την υγεία τους.
Πρόκειται για μη εγκεκριμένα σκευάσματα, σε διάφορες εκδοχές ονομασιών, που όπως έχει προειδοποιήσει ο ΕΟΦ διαφημίζονται ως φαρμακευτικά προϊόντα χωρίς να έχουν σχετική άδεια, και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία όσων τα καταναλώνουν.
Όσο για τους δράστες της απάτης, κρύβονται πίσω από τις δαιδαλώδεις διαδρομές του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας αναλώσιμους διαδικτυακούς τόπους από την Ισλανδία και την Ολλανδία και χρησιμοποιώντας λογαριασμούς στο Facebook, ακόμα και πολιτικών προσώπων, προκειμένου να διαδώσουν το μήνυμά τους.
Ν. Καπραβέλος: Έμποροι ελπίδας στο απυρόβλητο
Ο πνευμονολόγος - εντατικολόγος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του "Γ. Παπανικολάου", Νικόλαος Καπραβέλος, δεν έχει λογαριασμό το Facebook. Ενημερώθηκε μια μέρα από γνωστό του ότι ο ίδιος εμφανίζεται στην δημοφιλή πλατφόρμα ως "διάσημος...καθηγητής νευροχειρουργικής" να διαφημίζει ένα προϊόν που "καθαρίζει τα αιμοφόρα αγγεία στο σπίτι" προλαμβάνοντας εγκεφαλικά επεισόδια. Η ανάρτηση αναφέρει το ονοματεπώνυμό του και συνοδεύεται από τη φωτογραφία του και ένα βίντεο που τον εμφανίζει να μιλάει, χωρίς ήχο και υπότιτλους. Μετά από αυτό, δέχτηκε δεκάδες ακόμη τηλεφωνήματα, μεταξύ άλλων από ασθενείς που τον ρωτούσαν αν όντως συνιστά τη χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος.
"Αυτό με ξεπέρασε. Όλη μου η διαδρομή στην Ιατρική επί 40 χρόνια βασίζεται στην κλασική ιατρική, που σημαίνει ένδειξη - απόδειξη - κατευθυντήριες οδηγίες", λέει στο iatronet.gr και προσθέτει: "ο χώρος της Υγείας είναι πολύ ευαίσθητος, γιατί εδώ ο φόβος και η απελπισία συναντούν την ελπίδα. Για να γίνει όμως πραγματική ελπίδα, πρέπει αυτόν τον χώρο να τον περιφρουρήσεις, να βάζεις ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να αποτρέψεις τον κάθε τσαρλατάνο και έμπορο ελπίδας".
Ο κ. Καπραβέλος πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά, η οποία διαβιβάστηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στον εισαγγελέα.
Ο γιος του γιατρού, που διδάσκει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο με αντικείμενο την ασφάλεια συστημάτων από κακόβουλα λογισμικά, έκανε τη δική του έρευνα και εντόπισε την "πηγή" της απειλής. "Ήταν ένα site της Ολλανδίας, το οποίο κατέβηκε την επόμενη μέρα. Χρησιμοποίησε έναν αδρανή λογαριασμό στο Facebook ενός Ιταλού, και μάλιστα πρώην βουλευτή, για να διαδώσει το μήνυμα και αυτό παραμένει μετέωρο και αναπαράγεται", σημειώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοφιλής πλατφόρμα απάντησε αρνητικά σε αίτημα να κατεβάσει την ανάρτηση.
"Μα, είναι απάτη, δεν είναι ελεύθερη έκφραση γνώμης που πρέπει να προστατευτεί. Αυτός ο άνθρωπος χρησιμοποίησε το όνομα ενός γιατρού με λάθος ιδιότητα για να πουλήσει ένα προϊόν και δεν υπάρχει κάποια ασφαλιστική δικλείδα να τον βρούμε και να τον τιμωρήσουμε;", διερωτάται ο κ. Καπραβέλος και καταλήγει: "Δεν προστατεύει το όνομά μου, και κυρίως δεν προστατεύει τον πολίτη από ένα προϊόν που μπορεί να του κάνει κακό".
Κ. Γουργουλιάνης: "Ένα ακόμα πάθημα από την πανδημία"
Μια ανάλογη περίπτωση απάτης, που εμφανίστηκε πριν λίγες μέρες, με αντίστοιχο προϊόν, είχε ως θύμα αυτή τη φορά τον καθηγητή Πνευμονολογίας και πρώην πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη. Σε παρόμοια ανάρτηση φαίνεται ο ίδιος ως "καθηγητής…Καρδιολογίας" να διαφημίζει ένα σκεύασμα που καθαρίζει τα αγγεία στο σπίτι.
"Ένα ακόμα πάθημα από την πανδημία, ελπίζω το τελευταίο!", έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Facebook, προσθέτοντας πως "μια αδίστακτη ηλεκτρονική απάτη σε κάνει καρδιολόγο, για να πουλήσει στους καλοπροαίρετους, διαδικτυακά 'καθαριστικά φάρμακα αγγείων'"! Ο καθηγητής δεν εμφανίζεται αισιόδοξος για την εξιχνίαση της απάτης, σχολιάζοντας δηκτικά: "Αισθάνομαι ότι οι διαδικτυακοί απατεώνες μπορεί να τρέχουν γρηγορότερα από τις επίσημες αρχές"!
Ο κ. Γουργουλιάνης βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για ένα συνέδριο την περασμένη Παρασκευή, όταν ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την επίμαχη ανάρτηση. Μέχρι το μεσημέρι, δέχτηκε και δεύτερο τηλεφώνημα για το ίδιο θέμα.
"Μου έστειλαν την ανάρτηση, τη φωτογράφισα και πήγα στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Με παρέπεμψαν στην Ασφάλεια όπου πήγα και κατέθεσα μήνυση. Έκτοτε περιμένω ενημέρωση", είπε ο ίδιος στο iatronet.gr και πρόσθεσε: "Διάβασα μετά ότι ανάλογες απάτες έχουν γίνει και σε άλλους καθηγητές Ιατρικής, στην Αθήνα και Έλληνες συναδέλφους στην Αμερική. Στη δική μου περίπτωση, φαίνεται να ξεκινά από ένα site της Ισλανδίας και η αναζήτηση της άκρης του νήματος είναι πολύ δύσκολη".
Σημειώνεται πως και στις δύο περιπτώσεις οι αναρτήσεις εμφανίζονται ως χορηγούμενες και παραπέμπουν με link σε σελίδες προώθησης των συγκεκριμένων σκευασμάτων, με δυνατότητα on line παραγγελίας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΑΣΟΚ: Ελλείψεις στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ξεκινάμε δίαιτα
Η πολλαπλή σκλήρυνση θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου [μελέτη]