Η σηψαιμία μπορεί ενδεχομένως να θέσει κάποιον σε κίνδυνο μελλοντικής καρδιακής ανεπάρκειας και νοσηλείας, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Jacob Jentzer Mayo Clinic δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως η λοίμωξη μπορεί ενδεχομένως να είναι πιθανός εκλυτικός παράγοντας για έμφραγμα και να προδιαθέτει ασθενείς σε άλλα καρδιαγγειακά συμβάντα, είτε άμεσα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης είτε αργότερα όταν η λοίμωξη και η  σχετική επίπτωση στον οργανισμό προάγουν προοδευτικά, καρδιαγγειακή νόσο.

Σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς σηψαιμία κατά τη νοσηλεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν για σηψαιμία ή που την εμφάνισαν κατά τη νοσηλεία τους είχαν υψηλότερο κίνδυνο επανεισαγωγής τα επόμενα 12 χρόνια.

Είχαν επίσης 43% υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν και πάλι για καρδιαγγειακά αίτια.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας μετά το εξιτήριο ήταν 51% υψηλότερος σε ανθρώπους με σηψαιμία κατά τη νοσηλεία σε σύγκριση με όσους δεν είχαν σηψαιμία όταν νοσηλεύονταν.

Οσοι είχαν σηψαιμία κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, επίσης αντιμετώπιζαν 27% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου μετά το εξιτήριο σε σχέση με ανθρώπους χωρίς σηψαιμία.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν επιζήσει από νοσηλεία για μη χειρουργικά αίτια, για τουλάχιστον 2 νύχτες μεταξύ 2009 και 2019.

Περισσότεροι από 800.000 από αυτούς τους ασθενείς, 19 έως 87 ετών, είχαν σηψαιμία κατά τη νοσηλεία τους.

Η ομάδα συνέκρινε τους ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί και είχαν σηψαιμία με 1,4 εκατομμύριά νοσηλευθέντες που δεν εμφάνισαν σηψαιμία αλλά είχαν καρδιοπάθεια ή έναν από τους παράγοντες κινδύνου.

Ασθενείς με σιωπηρή σηψαιμία είχαν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν και πάλι για καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με όσους είχαν σαφή σηψαιμία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν το Journal of the American Heart Association. Ενας περιορισμός είναι ότι οι ερευνητές δεν γνώριζαν τη σοβαρότητα των περιστατικών σηψαιμίας των ασθενών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]