Η αγορά φαρμάκων για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) εκτιμάται ότι θα  αυξηθεί κατά 6,09% μεταξύ 2022 και 2027. Ετσι το μέγεθός της αναμένεται να διαμορφωθεί στα 6 δισ. ευρώ. Η αγορά φαρμάκων για τη ΧΑΠ είναι τμηματοποιημένη με βάση το προϊόν, το κανάλι διανομής και τη γεωγραφία. Αναλυτικότερα:

  • Με βάση το προϊόν, η αγορά φαρμάκων στη συνδυαστική θεραπεία και τη μονοθεραπεία.
  • Με βάση το κανάλι διανομής, η αγορά κατακερματίζεται σε νοσοκομειακά φαρμακεία, φαρμακεία λιανικής και διαδικτυακά φαρμακεία.
  • Με βάση τη γεωγραφία, διακρίνεται στην αγορά της Βορείου Αμερικής, στην Ευρώπη, στην Ασία και τον Υπόλοιπο Κόσμο.

Οπως αναφέρει η μελέτη, η Βόρεια Αμερική θα αντιπροσωπεύει το 50% της ανάπτυξης που θα εμφανίσει η αγορά κατά την περίοδο πρόβλεψης. Οι αναλυτές της Technavio υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη αυτή μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης επίπτωσης της ΧΑΠ, της διαθεσιμότητας συστημάτων αποζημίωσης και των εγκρίσεων για νέα φάρμακα τριπλού συνδυασμού για τη θεραπεία της νόσου.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η ΧΑΠ είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ και το 2020 επηρέασε 16 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αμερική. Οι παράγοντες κινδύνου για ΧΑΠ, όπως το κάπνισμα και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, έχουν επίσης αυξηθεί δραστικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αυτοί οι παράγοντες θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της αγοράς κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Η ΧΑΠ είναι μια χρόνια μη μεταδοτική ασθένεια που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής που εξελίσσεται σταθερά. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, η έκθεση σε καύσιμα βιομάζας και η ατμοσφαιρική ρύπανση, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ. Λόγω της σημαντικής επικράτησης αυτών των παραγόντων στο παγκόσμιο περιβάλλον, η ΧΑΠ έχει γίνει η κύρια αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας ανά την υφήλιο. Σύμφωνα με τους Natalie Terzikhan et al., η ΧΑΠ θεωρείται η τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Το υψηλό κόστος των κλινικών δοκιμών για ΧΑΠ είναι μια σημαντική πρόκληση που εμποδίζει την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Σύμφωνα με το ClinicalTrials.gov, υπάρχουν λίγες συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές για αναπνευστικές παθήσεις. Έχουν γίνει περίπου 39 μελέτες για τη ΧΑΠ. Ως εκ τούτου, το υψηλό κόστος διεξαγωγής κλινικών δοκιμών σε αναπνευστικές διαταραχές θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων για ΧΑΠ κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Μερικοί από τους σημαντικότερους παίκτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά φαρμάκων για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι οι AstraZeneca Plc, Exela Pharma Sciences LLC, GlaxoSmithKline Plc, Glenmark Pharmaceuticals Ltd., Innoviva Inc., Lupine Ltd., Merck and Co. Inc., Mundipharma International Ltd. , Novartis AG, Theravance Biopharma Inc., Vertex Pharmaceuticals Inc., Viatris Inc., Boehringer Ingelheim International GmbH, Cadila Pharmaceuticals Ltd. και CHIESI Farmaceutici SpA, Cipla Ltd.,κ.α. 

Η ΧΑΠ σε αριθμούς

  • Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μέτρια έως σοβαρή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
  • Αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου και σύντομα θα είναι η τρίτη. 
  • Κάθε χρόνο πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από ΧΑΠ, που αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού αριθμού θανάτων παγκοσμίως. 
  • Η ΧΑΠ στην Ελλάδα αριθμεί πάνω από 700.000 ασθενείς. Το 50% δεν το γνωρίζει! 
  • Οι άρρενες πάσχουν σε ποσοστό 11,4% έναντι των γυναικών, με 4,8%. Στην Αθήνα πάσχει μικρότερο ποσοστό από ΧΑΠ σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές.
  • Πάνω από το 95% των περιπτώσεων με ΧΑΠ ήταν ή είναι καπνιστές. Το 50% των ασθενών με ΧΑΠ δεν διακόπτει το κάπνισμα.
  • Επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς καθώς αποτελεί συχνό αίτιο νοσηλείας, διασωληνώσεων, εισαγωγής σε μονάδες εντατικής θεραπείας, χρήσης μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού (ΜΕΜΑ), χρήσης οξυγονοθεραπείας και παρακολούθησης από κέντρα αναπνευστικής αποκατάστασης. Επιπλέον, η καθημερινή αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής είναι υψηλού κόστους, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η ελάχιστη τιμή ενός συνήθους εισπνεόμενου φαρμάκου για την ΧΑΠ υπερβαίνει τα 40 ευρώ μηνιαίως. Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή ακόμα και το ελαστικό ωράριο που έχουν οι εργαζόμενοι με ΧΑΠ λόγω του νοσήματός τους, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι πρακτικά η ΧΑΠ αποτελεί και μια μορφή οικονομικής μάστιγας για το κράτος.

Πηγές:
prnewswire.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα