Με το ποσό των 19,2 εκατομμυρίων ευρώ θα αποζημιωθεί το ΕΚΑΒ από τον ΕΟΠΥΥ για τις περισσότερες από 2.000 αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές βαρέως ασθενών που θα γίνουν το 2023.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Υγείας, στην οποία επισημαίνεται πως το ποσό θα διατεθεί από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ετήσια βάση, πραγματοποιούνται 2.000 έως 2.200 αεροδιακομιδές. Το κόστος μπορεί να φτάσει έως και 6.000 ανά ώρα (όταν γίνεται με μεταγωγικό C-130).

Για το 2022 και το 2023, αναμένεται μείωση της δαπάνης, χάρη στη δραστηριοποίηση των δύο αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων που δώρισε στο ΕΚΑΒ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ενδεικτικό της εξοικονόμησης που αναμένεται, είναι πως το κόστος ανά ώρα για τα δωρηθέντα μέσα είναι κάτω από 2.000 ευρώ ανά ώρα.

Τα νέα πτητικά μέσα ξεκίνησαν να λειτουργούν πλήρως τον Νοέμβριο του 2021 και από τότε έχουν πραγματοποιήσει 1.900 ώρες πτήσης.

Πρόκειται για δύο ελικόπτερα Agusta Westland 109 Trekker, τα οποία προσγειώθηκαν στην Ελλάδα στις 3 Μαρτίου 2021 και δύο αεροσκάφη Beechcraft King Air 350, τα οποία έφτασαν στη χώρα μας στις 14 Απριλίου 2021.

Η δωρεά ανέρχεται σε 16 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στην Πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την Υγεία, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων. Διασφαλίζει ιδανικές συνθήκες για την άμεση και ασφαλή αεροδιακομιδή ασθενών και τραυματιών από απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα προς κεντρικά σημεία της χώρας και την Ευρώπη.

Μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση των νέων πτητικών μέσων, οι αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ γίνονταν αποκλειστικά με μεταγωγικά C-130 και C-27, ελικόπτερα Super Puma, Chinook και BK-117 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα