Νέα έρευνα έδειξε ότι σε όσο περισσότερα οιστρογόνα έχει εκτεθεί μια γυναίκα στη ζωή της τόσο το καλύτερο όσον αφορά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές παρακολούθησαν για 10 χρόνια τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε 123.000 μετεμμηνοπαυσιακές Κινέζες και κατέληξαν ότι όσες είχαν σχετικά μακρά αναπαραγωγική περίοδο φάνηκε να έχουν μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν αναμενόμενα και δίνουν νέες πληροφορίες για τις σχέσεις μεταξύ αναπαραγωγικών παραγόντων και του κινδύνου για εγκεφαλικό, είπε η Peige Song, του Zhejiang University.

Η ηλικία των γυναικών στην έρευνα ήταν 40 έως 79.

Συλλέχτηκαν πληροφορίες για τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών, την ύπαρξη παιδιών, και τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, τον θηλασμό, τη χρήση καπνού και αλκοόλ και την αποβολή.

Σε διάστημα περίπου 9 ετών που διήρκεσε η έρευνα, σημειώθηκαν 15.000 εγκεφαλικά-η πλειοψηφία ήταν ισχαιμικά.

Oι γυναίκες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, που κυμαίνονταν από το μικρότερο χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης εμμηνορυσίας και της εμμηνόπαυσης έως τον μακρύτερο χρόνο (36 χρόνια)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γυναίκες στην ομάδα μακρύτερης έκθεσης στα οιστρογόνα είχαν 5% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού και 13% χαμηλότερο για αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Tα ευρήματα έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως υπέρταση, μεγάλη ηλικία, καθιστική ζωή και ιστορικό καπνίσματος.

Οι ερευνητές επίσης κατέληξαν ότι υψηλότερη γενικά έκθεση σε οιστρογόνα επίσης συμβάλλει σε χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι γυναίκες με περισσότερες αποβολές ή τερματισμούς εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού ενώ όσες λάμβαναν αντισυλληπτικά θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο.

Παρόλα αυτά, η Song προειδοποιεί ότι για το παραπάνω ή έρευνα είχε περιορισμένες πληροφορίες για τη χρήση αντισυλληπτικών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology.

 

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί αξίζει να χρησιμοποιούμε σκόρδο στη μαγειρική μας
“Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη”
Αυξημένα επίπεδα ορμονών θυρεοειδούς συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων