Νέα έρευνα έδειξε ότι η αντιμετώπιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με συμπληρώματα θα μπορούσε να έχει σημαντικό όφελος για ορισμένους- μειωμένο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας.

Σε έρευνα που έγινε σε 1 εκατομμύριο βετεράνους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτοί στους οποίους  συνταγογραφήθηκε βιταμίνη D είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αποπειραθούν σε διάστημα 8 ετών έναντι όσων δεν λάμβαναν συμπληρώματα.

Tο όφελος φάνηκε συγκεκριμένα στους βετεράνους με χαμηλά επίπεδα και σε έγχρωμους

Eιδικοί τόνισαν ότι η έρευνα δεν ήταν κλινική δοκιμή που εξέτασε άμεσα τη βιταμίνη για μείωση αυτοκτονικής συμπεριφοράς και δεν αποδεικνύει ότι τα συμπληρώματα εμποδίζουν τις απόπειρες.

Οι ερευνητές Jill Lavigne και Jason Gibbons εντόπισαν 660.000 ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκε η βιταμίνη μεταξύ 2010 και 2018 για διάφορες αιτίες. Οι μισοί είχαν έλλειψη.

Οι ερευνητές συνέκριναν αυτούς τους βετεράνους έναντι του ίδιου αριθμού βετεράνων που δεν λάμβαναν τη βιταμίνη αλλά ήταν παρόμοιοι στο φύλο, την ηλικία, τη φυλή και τις διαγνώσεις.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες λάμβαναν βιταμίνη D3.. Σε αυτή την ομάδα το 0.2% αντιμετωπίστηκε για απόπειρα αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμό κατά τη διάρκεια της έρευνας. Αυτό συγκριτικά με 0,36% των βετεράνων που δεν λάμβαναν την  D.

Υπήρχε παρόμοια τάση σε βετεράνους που λάμβαναν βιταμίνη D2. Tο ποσοστό όσων αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν ή να αυτοτραυματιστούν ήταν  0,27% έναντι 0,52% των βετεράνων χωρίς συνταγές βιταμίνης D.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, η συμπλήρωση με τη βιταμίνη, ακόμα συνδεόταν με 45% έως 48% χαμηλότερο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας.

Φάνηκε ότι η σχέση ήταν πιο ισχυρή σε βετεράνους που είχαν χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D (χαμηλότερα από 20 ng/mL) και σε έγχρωμους βετεράνους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE.

 

Πηγές:
PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα