Ανθρωποι που επέστρεψαν στην εργασία τους εντός 3 μηνών από την απώλεια του/της συζύγου είχαν υψηλότερο στρες και μεγαλύτερη συστημική φλεγμονή έναντι συνταξιούχων που πενθούσαν, έδειξε νεα έρευνα.

Οσο περισσότερα χρήματα κέρδιζαν στην εργασία τους τόσο χειρότερη ηταν η επίπτωση στην ψυχική τους υγεία, έδειξε η έρευνα.

Η Jensine Paoletti του Rice University δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι χήροι και χήρες έχουν διπλάσιο φόρτο να διαχειριστούν σε σχέση με άλλους που εργάζονται και δεν πενθούν σύζυγο.

Χήροι και χήρες που εργάζονταν μετά τον θάνατο συζύγου ανέφεραν περισσότερο στρες σε ερωτηματολόγιο. Είχαν επίσης υψηλότερες πρωτεΐνες φλεγμονής στο αίμα, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Με τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής υπάρχει πολύ υψηλότερος κίνδυνος για καρδιοπάθεια, άνοια και καρκίνο, σημείωσαν.
Ο Chris Fagundes,δηλωσε ότι η επίδραση χηρείας υποδεικνύει ότι ηλικιωμένοι που πενθούν σύζυγο έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτρυ σε σύγκριση με ανθρώπους που έχουν συζύγους εν ζωή.

Ενας από τους καλύτερους τρόπους να μειωθεί η φλεγμονή και το στρες και να βελτιωθεί η υγεία είναι η τακτική άσκηση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Psychoneuroendocrinology.

Πηγές:
Psychoneuroendocrinology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]