Η βιταμίνη D, έδειξε νέα έρευνα, είναι πιθανό σε ανθρώπους με προδιαβήτη να συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας να τους διαγνωστεί διαβήτης.

Σε 3 κλινικές δοκιμές, ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμπληρώματα της βιταμίνης ήταν μετρίως αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου ο προδιαβήτης να εξελιχτεί σε διαβήτη.

Σε 3 χρόνια, κάτω του 23% των ασθενών στην έρευνα που χρησιμοποιούσαν βιταμίνη D εμφάνισαν διαβήτη έναντι 25% που έλαβαν placebo.

Κατά μέσον όρο τα συμπληρώματα μείωναν τον κίνδυνο εξέλιξης σε διαβήτη κατά 15%.

Ο Δρ Αναστάσιος Πίττας, του Tufts Medical Center, στη Βοστόνη δήλωσε ότι είναι αρκετά σαφές από την έρευνα ότι η βιταμίνη D έχει μέτρια επίδραση στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 αν κάποιας έχει υψηλό κίνδυνο.

Tα ευρήματα δεν αφορούν ανθρώπους με μέτριο κίνδυνο για τη νόσο και ακόμα δεν είναι σαφής η βέλτιστη δόση.

Ο Πίττας δήλωσε ότι κανένα συμπλήρωμα δεν θα πρέπει να αντικαθιστά τις αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Πραγματοποιήθηκαν 3 κλινικές δοκιμές που εξέτασαν αν συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες εξέλιξς του προδιαβήτη. Καθεμία έδειξε ότι συμμετέχοντες που έλαβαν τη βιταμίνη είχαν κάπως χαμηλότερο κίνδυνο έναντι όσων έλαβαν placebo. Όμως η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Ο Πίττας και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, σε 4.000 ενηλίκους με προδιαβήτη. Μισοί έλαβαν βιταμίνη D. Σε 2 δοκιμές, συμμετέχοντες έλαβαν βιταμίνη D3, είτε σε δόση 4.000 IU την ημέρα είτε 20.000 IU την εβδομάδα. Η τρίτη δοκιμή χρησιμοποίησε ελδεκαλσιτόλη.

Περισσότερες έρευνες χρειάζονται για να καθοριστεί η βέλτιστη δόση.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα