Αναρτήθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών 2023 όπως διαμορφώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, για το οποίο προκαλεί έκπληξη ο περιορισμός του εμβολίου RZV για τον έρπητα ζωστήρα μόνο σε ειδική ομάδα ανοσοκατεσταλμένων ασθενών και όχι στον γενικό πληθυσμό, με δεδομένο ότι το νέο εμβόλιο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το παλαιότερο και λόγω της έλλειψης του τελευταίου για περισσότερο από 5 μήνες στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ικανοποιεί τις εκκλήσεις των συλλόγων ασθενών, οι οποίοι ζητούσαν αφενός, αποκατάσταση της πρόσβασης του γενικού πληθυσμού στον εμβολιασμό για τον έρπητα ζωστήρα λόγω των περισσότερων των 5 μηνών έλλειψης του άλλου εμβολίου και αφετέρου πλήρη πρόσβαση των ανοσοκατεσταλμενων στο εμβόλιο. 

Επίσης, δεν λαμβάνει υπόψη α) τη σύσταση της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων για τον εμβολιασμό έναντι στον έρπητα ζωστήρα σύμφωνα με τις οποίες το νέο εμβόλιο συστήνεται ως προτιμητέο στο γενικό πληθυσμό και ως το μόνο ενδεδειγμένο για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, και β) τις εκκλήσεις των ιατρικών εταιρειών που ζητούσαν αποζημίωση του εμβολίου και για το γενικό πληθυσμό, λόγω της υψηλότερης αποτελεσματικότητας του αλλά και για να αποκατασταθεί η έλλειψη, και για τον πολύ ευαίσθητο πληθυσμό των ανοσοκατεσταλμενων 

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι, ακόμα και η εν λόγω σύσταση για τον εμβολιασμό των ανασοκατεσταλμένων δεν καλύπτει τις ανάγκες των εν λόγω ασθενών λόγω των περιορισμών που αναφέρονται. Οι περιορισμοί αφορούν στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοριστική σύσταση καλύπτει πολύ λίγους ασθενείς που πρέπει πρώτα να έχουν 2 ή παραπάνω περιστατικά και να έχουν βιώσει τις συνέπειες τις νόσου.

Η εν λόγω σύσταση έρχεται και σε αντιδιαστολή με την πεμπτουσία της πρόληψης, καθώς για να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς ηλικίας 18-59 ετών, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί 2 ή περισσότερα περιστατικά νόσησης από έρπητα ζωστήρα. Δηλαδή για να προστατευθούν οι εν λόγω ασθενείς θα πρέπει να έχουν πρώτα βιώσει τουλάχιστον εις διπλούν τις επώδυνες συνέπειες του έρπητα ζωστήρα. Καθώς οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς διατρέχουν έως και 9 φορές υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση έρπητα ζωστήρα, είναι ξεκάθαρο πως η εν λόγω σύσταση δε συμβάλει πρακτικά στην πρόληψή του σε αυτή την κατηγορία ανοσοκατεσταλμένων ασθενών (ηλικίας 18-59).

Εντύπωση προκαλεί ότι για τον έρπητα ζωστήρα δίνεται προβάδισμα στο εμβόλιο από ζώντα εξασθενημένο ιό, ενώ το νεότερο ανασυνδυασμένο εμβόλιο αποζημιώνεται μόνο σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Τα πλεονεκτήματα του νέου εμβολίου είναι καταλυτικά. Τα επιβεβαιώνουν ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ) που το ενέκρινε, το αμερικανικό CDC και πολλές ευρωπαϊκές χώρες που συνιστούν χορήγηση στον γενικό πληθυσμό (άνω των 50 ετών, ή και άνω των 18 ετών εφόσον πρόκειται για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς). Την ίδια άποψη εκφράζουν οι αρμοδιότερες όλων επιστημονικές εταιρείες της χώρας: η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ