Αύξηση θετικών δειγμάτων στα τεστ για γρίπη, καταγράφηκε την εβδομάδα 30 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη. Η θετικότητα ανέβηκε στο 24%, από 22% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Διαφορετική είναι η εικόνα στην Ελλάδα, όπου την ίδια εβδομάδα η θετικότητα κυμάνθηκε από 3% έως 4%, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Υποχώρηση καταγράφηκε και στις εισαγωγές ενηλίκων ασθενών με λοιμώξεις αναπνευτικού, αλλά αύξηση στις εισαγωγές στον παιδικό πληθυσμό. Το ποσοστό στους ενηλίκους διαμορφώθηκε στο 4,5% και στα παιδιά στο 8% του συνόλου των εισαγωγών σε νοσοκομεία με συμπτώματα πυρετό ≥38οC και βήχα, με έναρξη μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες.

Διττή ήταν στη χώρα μας και η εικόνα και στον αριθμό των επισκέψεων σε γιατρούς με συμπτώματα "γριπώδους συνδρομής": αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Στον γενικό πληθυσμό υπάρχει σημαντική υποχώρηση των επισκέψεων περίπου στο 5% του συνόλου των επισκέψεων. Στις ηλικίες έως 14 ετών, ωστόσο, το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 10% και 15%, όπως προκύπτει από τα γραφήματα του ΕΟΔΥ που ακολουθούν.

Κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις

Σύγκριση με την Ευρώπη

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC και του ΠΟΥ, η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλής έντασης δραστηριότητα γρίπης, μαζί με το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Ιρλανδία.

Από τις 38 ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν στοιχεία, οι 33 αναφέρουν υψηλής ή μέτριας έντασης επιδημικό κύμα και διασπορά, με τη θετικότητα να έχει εκτοξευτεί πάνω από 40% στην Ολλανδία, στη Ρουμανία, στη Γαλλία, στη Σλοβενία, στη Σλοβακία, στην Ουκρανία και στο Ισραήλ

Επιδημιολογική επιτήρηση

Στην Ελλάδα, η περίοδος της γρίπης διαδράμει από Οκτώβριο έως και Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Η δραστηριότητα της γρίπης παρακολουθείται μέσα από τα συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης που λειτουργούν στη χώρα μας:

  • Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Δίκτυο Ιδιωτών Ιατρών.
  • Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Δίκτυο Μονάδων ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ).
  • Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Δίκτυο Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων.
  • Σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων.
  • Εργαστηριακή Επιτήρηση μέσω των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς Γρίπης Νοτίου και Βορείου Ελλάδας.
  • Σύστημα Επιδημιολογικής Επιτήρησης Σοβαρών Περιστατικών Γρίπης που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μέσω των παραπάνω συστημάτων παρακολουθείται η δραστηριότητα της γρίπης και ταυτοποιούνται οι υπότυποι του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν κάθε περίοδο γρίπης στη χώρα μας.

Πηγές:
ΕΟΔΥ, ECDC, ΠΟΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις