Το χειροκρότημα προς τους υγειονομικούς, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, δεν οδήγησε τελικά σε αυξημένη εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Οι Έλληνες πολίτες εμφανίζουν μείωση της εμπιστοσύνης, η οποία συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης CoViD. Αυτό προκύπτει από στοιχεία μελέτης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Η μελέτη έχει ως θέμα την ασφάλεια των ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι συντάκτες της παρατηρούν πως στις περισσότερες χώρες καταγράφεται μείωση των επιπέδων εμπιστοσύνης από τους πολίτες στην ικανότητα των κυβερνήσεων και των συστημάτων Υγείας να διαχειριστούν την κρίση.

Όπως αναφέρουν, στη διάρκεια της πανδημίας τα συστήματα δεν διέθεσαν τους αναγκαίους πόρους για επαρκή έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Οι μελέτες δείχνουν πως μία στις τέσσερις νέες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις CoViD συνέβησαν εντός νοσοκομείων, κατά τη διάρκεια που η πανδημία ήταν σε έξαρση.

Ενδιαφέρον έχουν οι διαπιστώσεις που σχετίζονται με την απόκριση του ελληνικού συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην ανάλυση του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες πολίτες έχουν χαμηλή εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ, η οποία υποχώρησε περαιτέρω. Η εικόνα δεν είναι τυχαία, καθώς οι ίδιοι οι υγειονομικοί αναφέρουν πως η στελέχωση του ΕΣΥ είναι κατώτερη των αναγκών.

Εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ πριν και κατά την πανδημία

Στο πιο πάνω γράφημα φαίνεται ο βαθμός της αξιοπιστίας του συστήματος Υγείας στα μάτια των πολιτών. Η μέτρηση γίνεται με μία κλίμακα από το 1 έως το 10, στην οποία το "1" μαρτυρά πως δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη και το "10" πως υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Όπως φαίνεται στο πιο πάνω γράφημα, η εμπιστοσύνη στην προ-πανδημική Ελλάδα ήταν πάνω από το "6" τον Απρίλιο - Μάιο του 2020, ταυτιζόμενη με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, για να υποχωρήσει στο "5,2" τον Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2021. Οι Έλληνες εμφανίζονται να έχουν την τέταρτη χειρότερη εικόνα για το ΕΣΥ σε 22 χώρες, μετά τους Πολωνούς, τους Ούγγρους και τους Σλοβάκους.

Τα πιο αξιόπιστα συστήματα Υγείας θεωρούνται από τους πολίτες τα ΕΣΥ της Δανίας, της Φινλανδίας και της Ισπανίας.

Ποσοστό υγειονομικών που θεωρούν επαρκή τη στελέχωση του ΕΣΥ για τις ανάγκες των ασθενών 

Στο παραπάνω γράφημα φαίνεται με σαφήνεια ένα από τα αίτια που έχουν προκαλέσει τη μειωμένη εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο σύστημα Υγείας.

Όπως προκύπτει από απαντήσεις των υγειονομικών, μόλις ένας στους τέσσερις Έλληνες εργαζόμενους στο σύστημα θεωρεί πως η στελέχωσή του είναι επαρκής προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών.

Το ποσοστό των θετικών απαντήσεων είναι 24% και είναι μακράν το χειρότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ που συγκρίνονται στον πίνακα. Απέχουν, δε, σημαντικά και από το μέσο ποσοστό, το οποίο ανέρχεται στο 40%. 

Είναι ενδεικτικό πως το 63% των Ολλανδών υγειονομικών θεωρούν επαρκή τη στελέχωση του συστήματος Υγείας της χώρας τους.

Εμπιστοσύνη στις φαρμακευτικές εταιρείες κατά την CoViD

Η κρίση της CoViD φαίνεται ότι προκάλεσε μία κρίση αξιοπιστίας (και) στη χώρα μας. Στον παραπάνω πίνακα φαίνεται μεγάλη υποχώρηση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων και στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, η οποία έχει υποχωρήσει κατά 9%.

Πηγές:
ΟΟΣΑ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις