Ερευνητές του Northwestern Medicine ανέπτυξαν έξυπνη συσκευή που φοριέται στο λαιμό και μοιάζει με κολιέ λάπις λάζουλι και εντοπίζει το κάπνισμα ενός ανθρώπου πιο αξιόπιστα από προηγούμενα συστήματα. Το κάνει αιχμαλωτίζοντας υπογραφές θέρμανσης από αισθητήρες.

Το κολιέ ονομάζεται SmokeMon, και διατηρεί την ιδιωτικότητα παρακολουθώντας μόνο τη θερμότητα και όχι οπτικά, που είναι ζωτικής σημασίας παράγοντας για να αισθάνονται άνετα όσοι το φορούν.

Ο Nabil Alshurafa, δήλωσε ότι με τη συσκευή μπορεί να εντοπιστεί πότε είναι αναμμένο ένα τσιγάρο, πότε το κρατά στο στόμα κάποιος, η ρουφηξιά, πόσο εισπνέει, το διάστημα μεταξύ ρουφηξιών και πόσο χρόνο έχει το τσιγάρο στο στόμα.

Ολες αυτές οι λεπτομέρειες λέγονται τοπογραφία καπνίσματος. Επιτρέπουν να μετρούν και να αξιολογούν οι επιστήμονες έκθεση σε μονοξείδιο του άνθρακα και να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση μεταξύ χημικής έκθεσης και νόσων σχετικών με το κάπνισμα, όπως καρκίνο, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, πνευμονική νόσο, διαβήτη, εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα.

Επίσης, βοηθά τους ανθρώπους στην προσπάθεια διακοπής κατανοώντας πώς η τοπογραφία συνδέεται  με την υποτροπή.

Οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη του πότε κάποιος θα υποτροπιάσει και πότε να παρέμβει κάποιος  health coach, για παράδειγμα, ή με αποστολή μηνύματος που θα τον ενθαρρύνει ώστε να εμποδιστεί η υποτροπή.

Ο Alshurafa δήλωσε ότι τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα της συσκευής στη βελτίωση του ποσοστού επιτυχίας των προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος, εμποδίζοντας την υποτροπή σε καπνιστές που θέλουν να διακόψουν.

Για την έρευνα, επιλέχτηκαν 19 άνθρωποι. Έλαβαν μέρος σε 115 συνεδρίες καπνίσματος στις οποίες επιστήμονες εξέτασαν την καπνιστική συμπεριφορά σε πειράματα ελεγχόμενα και πραγματικής ζωής.

Καθώς οι καπνιστές φορούσαν τη συσκευή, επιστήμονες εκπαίδευσαν μοντέλο μηχανικής μάθησης να εντοπίζει γεγονότα καπνίσματος με την τοπογραφία καπνίσματος- όπως χρόνο ρουφηξιάς, διάλειμμα μεταξύ των ρουφηξιών και διάρκεια καπνίσματος

Επίσης έκαναν 3 focus groups με 18 ειδικούς για να κατανοηθεί πώς οι συμμετέχοντες ένιωθαν για τη συσκευή.

Ειδικός σχολίασε ότι αυτές οι μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση του βάθους που κάποιος έχει όσον αφορά την καπνιστική του συνήθεια και να αντιμετωπίσουν κατάλληλα τον καπνιστή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable, and Ubiquitous Technologies.

Πηγές:
Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable, and Ubiquitous Technologies.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρυτίδες στο λαιμό: Τι μπορούμε να κάνουμε
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Καλύτερα προετοιμασμένη
Η κοινωνική ανέλιξη προστατεύει από την άνοια [μελέτη]