Η οικογένεια του Μπρους Γουίλις ανακοίνωσε πως ο γνωστός ηθοποιός πάσχει από μετωποκροταφική άνοια. Πρόκειται για μία εκφυλιστική εγκεφαλική πάθηση, η οποία επηρεάζει τους λοβούς του εγκεφάλου πίσω από το μέτωπο, οι οποίοι σχετίζονται με τη συμπεριφορά, αντιμετώπιση προβλημάτων και τα συναισθήματα, όπως αναφέρεται στη Daily Mail. 

Ένα χρόνο πριν, ο 67χρονος είχε αποσυρθεί από την υποκριτική, λόγω της μάχης του με την αφασία.

Η σύζυγός του Emma Heming, η πρώην σύζυγος Demi Moore και οι πέντε κόρες του ανάρτησαν στον ιστότοπο για τη νόσο The Association for Frontotemporal Degeneration τα εξής:

"Η οικογένειά μας ήθελε να ξεκινήσει εκφράζοντας τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για την απίστευτη έκρηξη αγάπης, υποστήριξης και υπέροχων δημοσιευμάτων που λάβαμε όλοι από τότε που κοινοποιήσαμε την αρχική διάγνωση του Bruce. Στο πνεύμα αυτού, θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και φίλο, καθώς τώρα έχουμε μια βαθύτερη κατανόηση του τι βιώνει.

Από τότε που ανακοινώσαμε τη διάγνωση αφασίας του Bruce την άνοιξη του 2022, η κατάστασή του έχει προχωρήσει και τώρα έχουμε μια πιο συγκεκριμένη διάγνωση: μετωποκροταφική άνοια (γνωστή ως FTD). Δυστυχώς, οι προκλήσεις στην επικοινωνία είναι μόνο ένα σύμπτωμα της ασθένειας που αντιμετωπίζει ο Bruce. Αν και αυτό είναι επώδυνο, είναι ανακούφιση να έχουμε επιτέλους μια ξεκάθαρη διάγνωση.

Η FTD είναι μια σκληρή ασθένεια για την οποία πολλοί από εμάς δεν έχουμε ακούσει ποτέ και μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε. Για άτομα κάτω των 60 ετών, η FTD είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και επειδή η διάγνωση μπορεί να διαρκέσει χρόνια, η FTD είναι πιθανότατα πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι γνωρίζουμε.

Σήμερα, δεν υπάρχουν θεραπείες για την ασθένεια, μια πραγματικότητα που ελπίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Καθώς η κατάσταση του Bruce προχωρά, ελπίζουμε ότι η προσοχή των μέσων ενημέρωσης μπορεί να επικεντρωθεί στο να ρίξει φως σε αυτήν την ασθένεια που χρειάζεται πολύ περισσότερη ευαισθητοποίηση και έρευνα.

Ο Μπρους πάντα πίστευε στη χρήση της φωνής του στον κόσμο για να βοηθήσει τους άλλους και να ευαισθητοποιήσει για σημαντικά ζητήματα τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά.

Γνωρίζουμε μέσα μας ότι - αν μπορούσε σήμερα - θα ήθελε να ανταποκριθεί φέρνοντας την παγκόσμια προσοχή και μια σύνδεση με εκείνους που επίσης αντιμετωπίζουν αυτή την εξουθενωτική ασθένεια και πώς επηρεάζει τόσα πολλά άτομα και τις οικογένειές τους. Η δική μας είναι μόνο μια οικογένεια με ένα αγαπημένο πρόσωπο που πάσχει από FTD και ενθαρρύνουμε τους άλλους που το αντιμετωπίζουν να αναζητήσουν τον πλούτο πληροφοριών και υποστήριξης που είναι διαθέσιμη μέσω του AFTD (@theaftd, theaftd.org).

Και για όσους από εσάς είχατε την τύχη να μην έχετε προσωπική εμπειρία με το FTD, ελπίζουμε ότι θα αφιερώσετε χρόνο για να το μάθετε και θα υποστηρίξετε την αποστολή του AFTD με όποιον τρόπο μπορείτε".

Τι είναι η FTD

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η μετωποκροταφική άνοια (FTD), μια κοινή αιτία άνοιας, αφορά μία ομάδα διαταραχών που εμφανίζονται όταν χάνονται νευρικά κύτταρα στον μετωπιαίο και κροταφικό λοβό του εγκεφάλου. Αυτό προκαλεί τη συρρίκνωση των λοβών. Το FTD μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά, την προσωπικότητα, τη γλώσσα και την κίνηση.

Αυτές οι διαταραχές είναι από τις πιο συχνές άνοιες που εμφανίζονται σε μικρότερες ηλικίες. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μεταξύ 40 και 65 ετών, αλλά η FTD μπορεί να πλήξει νεαρούς ενηλίκους και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η FTD επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι FTD είναι:

  • Μετωπική παραλλαγή. Αυτή η μορφή FTD επηρεάζει τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα.
  • Πρωτοπαθής προοδευτική αφασία. Αφασία σημαίνει δυσκολία στην επικοινωνία. Αυτή η φόρμα έχει δύο υποτύπους: Προοδευτική μη ρευστή αφασία, η οποία επηρεάζει την ικανότητα ομιλίας και σημασιολογική άνοια, η οποία επηρεάζει την ικανότητα χρήσης και κατανόησης της γλώσσας.
  • Μια λιγότερο κοινή μορφή FTD επηρεάζει την κίνηση, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο του Πάρκινσον ή την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (νόσος του Lou Gehrig).

Τι την προκαλεί 

Η αιτία του FTD είναι άγνωστη. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει ορισμένους υποτύπους FTD με μεταλλάξεις σε πολλά γονίδια. Μερικοί άνθρωποι με FTD έχουν μικροσκοπικές δομές, που ονομάζονται σώματα Pick, στα εγκεφαλικά τους κύτταρα. Τα σώματα επιλογής περιέχουν μη φυσιολογική ποσότητα ή τύπο πρωτεΐνης.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της FTD ξεκινούν σταδιακά, εξελίσσονται σταθερά, και σε ορισμένες περιπτώσεις, γρήγορα. Διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Δραματικές αλλαγές στη συμπεριφορά και στην προσωπικότητα, όπως βρισιές, κλοπές, αυξημένο ενδιαφέρον για σεξ ή επιδείνωση των συνηθειών προσωπικής υγιεινής.
  • Κοινωνικά ακατάλληλες, παρορμητικές ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.
  • Εξασθενημένη κρίση.
  • Απάθεια.
  • Έλλειψη ενσυναίσθησης.
  • Μειωμένη αυτογνωσία.
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για κανονικές καθημερινές δραστηριότητες.
  • Συναισθηματική απόσυρση από τους άλλους.
  • Απώλεια ενέργειας και κινήτρων.
  • Αδυναμία χρήσης ή κατανόησης της γλώσσας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολία στην ονομασία αντικειμένων, στην έκφραση λέξεων ή στην κατανόηση της σημασίας των λέξεων.
  • Δισταγμός στην ομιλία.
  • Λιγότερο συχνή ομιλία.
  • Διάσπαση προσοχής.
  • Πρόβλημα στον προγραμματισμό και την οργάνωση.
  • Συχνές αλλαγές διάθεσης.

Μερικοί άνθρωποι έχουν σωματικά συμπτώματα, όπως τρόμο, μυϊκούς σπασμούς ή αδυναμία, ακαμψία, κακό συντονισμό ή και ισορροπία ή δυσκολία στην κατάποση. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες, αν και αυτά δεν είναι τόσο κοινά όσο οι αλλαγές συμπεριφοράς και γλώσσας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ